-

JURNALUL.RO România se îndreaptă spre o criză fără soluţii

Peste 3,4 milioane de români sunt plecaţi din ţară, iar alte 4 milioane nu vor să muncească sau să meargă la şcoală, deşi au vârste cuprinse între 15-65 de ani.

În aceste condiţii, firmele îşi găsesc din ce în ce mai greu angajaţi şi investitorii străini au început să ocolească România. Pe termen scurt, singura soluţie pare a fi aducerea de muncitori din Republica Moldova, Ucraina sau chiar din ţările asiatice.

Numai 400.000 de oameni, din cei inactivi, declară că ar fi dispuşi să muncească dacă le-ar da cineva un loc de muncă, restul nici nu vor să audă de aşa ceva.

“Un procent atât de scăzut se datorează probabil, în bună măsură, percepției unui cost de oportunitate prea ridicat atașat renunțării la asistența socială în favoarea unui loc de muncă, respectiv diferența dintre ajutorul social și salariu, timpul liber sacrificat”, arată un raport al Băncii Naţionale a României.

Acesta mai relevă că nu trebuie ignorat faptul că jumătate dintre aceste persoane trăiesc în mediul rural, în multe cazuri slab conectat la rețeaua de transport, dar şi cu posibilitatea de a-şi asigura o parte din hrană din autoconsum.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite