-

JURNALUL.RO Top 5 cauze care au condus la creşterea preţurilor

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Există însă produse sau servicii, precum ouăle, untul sau transportul aerian, la care majorarea a fost mai mare de 20 de procente.

Deşi anticipată, creşterea preţurilor este cu mult peste aşteptările BNR care iniţial a estimat o rată anuală a inflaţiei de 1,7 la sută, pentru finalul anului 2017. Ulterior a modificat de două ori această prognoză, în august şi în noiembrie, la 1,9%, respectiv la 2,7%. Însă preţurile au crescut cu mult peste estimările BNR.

Care au fost cauzele?

1. Creşterile salariale

Salariul minim s-a majorat în acest an de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, iar salariul mediu net a crescut cu 16% pe parcursul acestui an. Aceste salturi se regăsesc în majorarea costurilor de producție ale firmelor, a căror transmisie în prețurile finale ale bunurilor de consum a fost favorizată de apetitul de consum al românilor.

2. Deprecierea leului

Moneda naţională s-a depreciat cu peste 11 bani pe parcursul acestui an, având în vedere că pe 3 ianuarie cotaţia BNR era de 4,5175 lei pentru un euro, iar ieri era de 4,6362. Cum importurile noastre depăşesc cu mult exporturile, această depreciere de curs nu avea cum să nu se simtă în inflaţie.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite