-

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu

A pune nişte mazăre îngheţată într-un cuptor cu microunde pentru câteva minute pare, la prima vedere, o acţiune inofensivă.

Cu toate acestea, stocul de cuptoare cu microunde din Europa emite aproape la fel de mult carbon precum şapte milioane de maşini, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian.

Studiul avertizează, de asemnea, că problema se află în creştere: costurile scad, iar electrocasnicele devin obiecte de referinţă în bucătărie, motiv pentru care proprietarii aruncă un cuptor cu microunde, în general, după aproximativ opt ani, mărind astfel vânzările. Studiul s-a concentrat asupra emisiilor de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră responsabil pentru schimbările climatice.

“Consumul de energie al cuptoarelor cu microunde este cel care are cel mai mare impact asupra mediului”, spun autorii studiului condus de Universitatea din Manchester, care au punctat, de asemenea, faptul că emisiile a 19 cuptoare cu microunde timp de un an sunt echivalente cu emisiile unei maşini.

“Eforturile de a reduce consumul ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea conştinetizării consumatorilor şi asupra unui comportament care să permită folosirea electrocasnicelor mult mai eficient. De exemplu, electricitatea consumată de cuptoarele cu microunde poate fi redusă prin ajustarea timpului de gătire la tipul de aliment”, mai spun autorii studiului.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite