-

Sforăitul, un semn precoce al riscurilor de sănătate

Sforăitul este considerat mai degrabă o neplăcere decât o problemă reală de sănătate. Persoanele care sforăie nu au nicio problemă, recunoscând că sforăitul este inconfortabil.


Dar majoritatea nu caută tratament pentru sforăit, mai ales dacă nu este însoțit de apnee în somn obstructivă, o tulburare serioasă de somn care se caracterizează prin întreruperi ale respirației în timpul somnului.

Sforăitul - cu sau fără apnee în somn - este o preocupare foarte reală pentru sănătate. Sforăitul este un semn al somnului întrerupt, ceea ce poate duce la multe probleme de sănătate. Și noi cercetări sugerează că sforăitul în sine poate crește riscul bolilor cardiovasculare.

Sforăitul este o afecțiune comună, care poate afecta pe oricine, deși apare mai frecvent la bărbați și persoane supraponderale. Sforăitul are tendința de a se agrava odată cu înaintarea în vârstă. Sforăitul ocazional nu este ceva care să te îngrijoreze. Dar, dacă sforăi în mod regulat pe timp de noapte, acesta poate perturba calitatea somnului-care duce la oboseală în timpul zilei, iritabilitate și probleme de sănătate.

Sforăitul are loc atunci când aerul nu se poate deplasa liber prin nas și gât în ​​timpul somnului. Acest lucru face ca țesuturile din gât și nas să vibreze și să producă sunetul sforăitului familiar. (PM)

Daca sforai in timpul somnului, probabil te gandesti ca este doar un obicei jenant si enervant. In realitate, insa, sforaitul poate conduce la cateva boli foarte serioase. De aceea este indicat sa ceri sfatul medicului daca sforai.

1. Boli cardiovasculare

Apneea in somn este strans legata de bolile cardiovasculare – hipertensiune arteriala, probleme coronariene – care, in final sa conduca la infarct.

De asemenea, intensitatea sforaitului are legatura cu riscul de ateroscleroza carotida. Cu cat sforai mai mult si mai puternic noaptea, cu atat creste riscul de a face infarct in timpul somnului.

Oamenii care sforaie au probleme si cu ritmul cardiac. Cei care sufera de apnee in somn sunt predispusi unor episoade de fibrilatie atriala, cea mai comuna forma de aritmie.

2. Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este foarte des intalnit in randul persoanelor care sufera de apnee in somn. Tulburarea apare din cauza modificarilor in functionarea organismului, mai exact a modului in care gatul “se inchide” in timp ce aerul circula inainte si inapoi in timpul somnului. In acest fel se produce presiune asupra stomacului, iar o parte din continutul sau poate ajunge inapoi in esofag.

Atat apneea in somn cat si refluxul gastroesofagian au fost puse pe seama kilogramelor in plus, astfel ca slabirea poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.ro

Articole înrudite