-

Mărarul, leac pentru o multitudine de afecțiuni

Mărarul, cunoscut știintific ca Anethum graveolen, a fost folosit în scopuri culinare și medicinale de sute de ani. Pot fi folosite atât semințele, cât și frunzele, fiind o sursă bună de calciu, mangan și fier.

În afară de a da o aromă și un gust puternic, apetisant, are multe proprietăți medicinale, care provin în principal din anumiți compuși numiți monoterpeni, precum și flavonoide, minerale și anumiți aminoacizi (n.r. cunoscuți pentru proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antivirale).

Este nativ din regiunea mediteraneană și a fost folosit din timpurile grecești și romane vechi, atât ca mirodenie, cât și ca medicament. (PM)

Mararul este una dintre plantele de la care poti consuma tot: frunzele, semintele si tulpina. Contine ulei volatil (variaza intre 2,5-4%,in frunze si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu si sodiu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un intes efect anti-cancerigen. Iata cateva beneficii ale consumului de marar:

Te scapa de surplusul de kilograme. Mararul este recomandat in regimurile pentru slabit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.

Pe aceeasi temă:

Părintele marijuanei medicinale a murit de cancer pulmonar

Tratează ulcerul cu această banală plantă. Proprietăți miraculoase!

Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar pe zi, luate timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.

Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.

CITESTE CONTINUAREA PE JURNALUL.RO

Articole înrudite