-

Când imunitatea se atacă pe ea însăși

Menit să apere ne organismul, sistemul imunitar se poate deregla, atacându-și propriile celule. Asa apar bolile autoimune, care sunt greu de diagnosticat.

Sistemul imunitar lupta împotriva agenților patogeni. 

Atunci când simte invadatori străini, trimite „o armată de soldați“ care să-i atace. La o persoană cu imunitate echilibrată, agresorii exteriori sunt identificați cu exactitate și eliminați din corp. În bolile autoimune, sistemul imunitar confundă corpul cu un atacator venit din exterior – articulațiile, pielea etc.., astfel încât eliberează autoanticorpi, care atacă celulele sănătoase.

Unele boli autoimune atacă doar un organ. De exemplu, în diabetul de tip I, cel mai afectat organ este pancreasul, în timp ce, lupusul eritematos afectează tot corpul.

Statisticile spun că bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații. De cele mai multe ori, acestea debutează în jurul adolescenței. Unele boli autoimune (scleroza multiplă sau lupusul) au o bază genetică, dar, totuși, dată fiind incidența tot mai crescută a acestora, specialiștii suspectează că implicat este și mediul în care trăiește pacientul, expunerea la chimicale agresive, dieta prea bogată în grăsimi, zahăr.

Pe aceeasi temă:

Părintele marijuanei medicinale a murit de cancer pulmonar

Tratează ulcerul cu această banală plantă. Proprietăți miraculoase!

Cel mai des întâlnite boli autoimune

Diabetul de tip 1

Insulina echilibrează zahărul din sânge, dar în diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de acest hormon din pancreas.

Află mai multe despre imunitate AICI

Articole înrudite

 • Ce nu știai despre uleiul de ricin

  Pe lângă efectul puternic laxativ binecunoscut de toată lumea, uleiul de ricin este un remediu de mare ajutor în multe alte probleme de sănătate. Iată care sunt câteva dintre beneficiile acestuia:

  Calmează durerile

 • Scapă de balonare cu remedii naturiste

  Una dintre cele mai neplăcute simptome este senzația de balonare. Aceasta te pune în situația de a te confrunta cu dureri abdominale, cu lipsa apetitului și cu aspectul neplăcut, al abdomenul umflat și tare.

 • Semne că trebuie să reduci consumul de carne

  Consumul de carne a iscat destule controverse de-a lungul anilor, astfel că astăzi avem o diversitate de planuri dietetice cu sau fără carne.

 • Hepatita C nu atacă doar ficatul!

  Infecția cu virusul hepatitic C afectează nu numai ficatul. Hepatita este o boală infecțioasă, transmisibilă, al cărui virus afectează și alte organe, de aceea este foarte important să știm care pot fi complicațiile.

 • Oregano, bun pentru răceală

  Oregano nu este un simplu condiment, ci poate fi folosit și ca remediu natural. Frunzele sale conțin uleiuri volatile cu proprietăți tonifiante, carminative, diuretice, expectorante, antibacteriene și antioxidante.