-

Acid uric crescut. Ce poate fi?

Acidul uric este un compus biochimic prezent în sânge, produs în urma descompunerii în organism a alimentelor ce conțin substanțe numite purine (ficatul, macroul, fasolea, berea, vinul, carnea de vita, lactatele). Purinele apar, de asemenea, prin reînnoirea celulelor corpului (celulele mor și, în urma acestui proces, se eliberează purine). Atunci când concentrația sa este prea mare, pot aparea probleme articulare sau urinare. 

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, fiind filtrat de rinichi și apoi eliminat prin urină și fecale. Când corpul produce acid uric în exces sau nu reușește să filtreze și să elimine o cantitate suficientă, ne confruntăm cu o afecțiune numită hiperuricemie. Aproximativ 1 din 5 persoane are un nivel ridicat al acidului uric. Acesta poate fi urmat de atacuri de gută sau de dezvoltarea unor pietre la rinichi (calculi renali).

Valorile normale ale acidului uric sunt:

- la femei : 2,4-6,0 mg/dl
- la bărbați : 3,4-7,0 mg/dl
- la copii : 2,0-5,5 mg/dl

De la aceste valori în sus, acidul uric este în exces în organism, deci putem vorbi despre hiperuricemie.

Factori ce duc la hiperuricemie

Printre cauzele hiperuricemie, se numără: medicamentele diuretic, consumul excesiv de alcool, factori genetici (predispoziția poate fi moștenită), hipotiroidismul, imunosupresoarele (medicamentele care acționează asupra sistemul imunitar), vitamina B3, obezitatea, psoriazisul, insuficiența renală.

Află opinia specialistului privind bolile care se manifestă prin acid uric crescut AICI

Articole înrudite

 • Hepatita C nu atacă doar ficatul!

  Infecția cu virusul hepatitic C afectează nu numai ficatul. Hepatita este o boală infecțioasă, transmisibilă, al cărui virus afectează și alte organe, de aceea este foarte important să știm care pot fi complicațiile.

 • Oregano, bun pentru răceală

  Oregano nu este un simplu condiment, ci poate fi folosit și ca remediu natural. Frunzele sale conțin uleiuri volatile cu proprietăți tonifiante, carminative, diuretice, expectorante, antibacteriene și antioxidante.

 • Cum să previi insomnia după antrenamentele de seară

  Sportul în general te ajută să capeți mai multă încredere în tine și să ai mai multă energie. Dacă totuși nu reușești să ajungi la sală decât seara după serviciu, află cum poți să previi insomnia de după antrenament.

 • Dezavantajele dietei cu apă

  Din ce în ce tot mai populară, dieta cu apă are și o serie de dezavantaje de care este recomandat să ții cont.

 • Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace

  Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Ce se întâmplă, de fapt?

  Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind femei. Afecțiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecțiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

  Bolile autoimune – cauze

  Boala autoimună nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benigne. Într-o afecţiune autoimună, organismul se atacă pe el însuşi.
  Celulele de autoapărare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e străin. În momentul când întâlnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheamă întăriri şi încep să producă anticorpii corespunzători. În timus, o glandă situată între stern şi inimă, aşa-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a şti să recunoască toate tipurile de celule ale corpului în întreaga lor diversitate şi a evita să le atace. Însă în cazul afecţiunilor autoimune sunt puse în circulaţie limfocite ce reacţionează la ţesuturile proprii ca la un corp străin. Astfel iau naştere inflamaţii care nu se mai resorb, ţesutul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile şi în cele din urmă se distruge.

  Bolile autoimune - manifestări

  Identificarea corectă a unei boli autoimune poate fi o un proces anevoios. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune pot căpăta forme dintre cele mai variate, afectând tiroida, creierul, pielea și alte organe. Acestea sunt câteva dintre simptomele care vă pot conduce la posibilitatea de a suferi de o boală autoimună:

  - dureri articulare, dureri musculare, senzație de slăbiciune sau tremurat
  - pierdere în greutate, intoleranță la căldura sau ritm cardiac accelerat
  - iritații sau mâncărimi repetate, sensibilitate la soare, iritație în formă de fluture la nivelul nasului și pe obraji.
  - dificultate de concentrare sau lipsă de atenție
  - oboseală sau epuizare, luare în greutate sau intoleranță la frig
  - pierderea părului sau pete albe pe piele sau în interiorul gurii
  - dureri abdominale, sânge sau mucus în scaun, diaree sau ulcerații la nivelul gurii
  - uscăciune la nivelul ochilor, gurii sau pielii
  - amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
  - pierderi de sarcină repetate sau cheaguri de sânge

  Te-ar mai putea interesa și 

  Dieta cu varză crudă. Cum poți pierde în greutate cu această cură

  Amestecă bicarbonat de sodiu şi miere şi consumă 3 linguriţe timp de 30 de zile