-

Acid uric crescut. Ce poate fi?

Acidul uric este un compus biochimic prezent în sânge, produs în urma descompunerii în organism a alimentelor ce conțin substanțe numite purine (ficatul, macroul, fasolea, berea, vinul, carnea de vita, lactatele). Purinele apar, de asemenea, prin reînnoirea celulelor corpului (celulele mor și, în urma acestui proces, se eliberează purine). Atunci când concentrația sa este prea mare, pot aparea probleme articulare sau urinare. 

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, fiind filtrat de rinichi și apoi eliminat prin urină și fecale. Când corpul produce acid uric în exces sau nu reușește să filtreze și să elimine o cantitate suficientă, ne confruntăm cu o afecțiune numită hiperuricemie. Aproximativ 1 din 5 persoane are un nivel ridicat al acidului uric. Acesta poate fi urmat de atacuri de gută sau de dezvoltarea unor pietre la rinichi (calculi renali).

Valorile normale ale acidului uric sunt:

- la femei : 2,4-6,0 mg/dl
- la bărbați : 3,4-7,0 mg/dl
- la copii : 2,0-5,5 mg/dl

De la aceste valori în sus, acidul uric este în exces în organism, deci putem vorbi despre hiperuricemie.

Factori ce duc la hiperuricemie

Printre cauzele hiperuricemie, se numără: medicamentele diuretic, consumul excesiv de alcool, factori genetici (predispoziția poate fi moștenită), hipotiroidismul, imunosupresoarele (medicamentele care acționează asupra sistemul imunitar), vitamina B3, obezitatea, psoriazisul, insuficiența renală.

Află opinia specialistului privind bolile care se manifestă prin acid uric crescut AICI

Articole înrudite