-

Cum se manifestă lipsa vitaminei D

Expunerea la soare este esențială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil ca organismul nostru sa resimtă un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

Vitamina D acționează ca un hormon și fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găsește un grăsimile din pește și în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte și pește, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficiențe de vitamina D.

Crește riscul apariției răcelilor

Una dintre principalele funcții ale vitaminei D este de a asigura buna funcționare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile și bacteriile. Răcelile și infecțiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenței de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism și infecțiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală

Senzația de slăbiciune, dificultatea de concentrare și apariția stărilor de somonolență de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza și volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzația de apatie și oboseala.

Cauzează dureri

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și fixarea lui în sistemul osos. Durerile de oase și de spate sunt, la rândul lor, simptome ale lipsei de vitamina D. S-a observat că femeile care au trecut de menopauză sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. Durerile se manifestă, în special, la picioare, coaste și încheieturi și împedică buna desfășurare a activităților zilnice.

Află mai multe despre vitamina D AICI

Articole înrudite

 • Ce fructe sunt potrivite pentru diabetici

  Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau a unui stil de viață nesănătos. O dietă adecvată este esențială pentru prevenirea și controlul evoluției bolii.

 • 5 greșeli care te împiedică să ai un abdomen plat

  Visezi la o talie subțire și un abomen de invidiat? Dacă ții deja dietă, dar nu reușești să slăbești și nu știi unde greșești, este posibil să găsești cauza în cele ce urmează!

 • Cu cireșe negre îți reduci colesterolul

  Chiar dacă cireșele amare sunt un pic mai mici decât cele roșii și au un gust un pic acrișor, acestea conțin peste 70% apă, complexul vitaminic B, mai ales B1, B2 și B6, dar și o cantitate foarte mare de vitamine.

 • Cum îți afectează sănătatea aerul condiționat folosit incorect

  Aerul condiţionat poate fi răspunzător pentru o serie întreagă de probleme de sănătate sau le poate agrava pe unele deja existente dacă nu-l utilizezi corect. De aceea este foarte important să ştim cum îl folosim.

 • Întrebări despre colicile biliare

  Mai mult decât o durere obișnuită, colicile biliare sunt produse de prezența calculilor la acest nivel. Acestea sunt dureri puternice resimțite sub coaste, în partea dreaptă si se pot propaga spre umărul drept.