-

Cum se manifestă lipsa vitaminei D

Expunerea la soare este esențială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil ca organismul nostru sa resimtă un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

Vitamina D acționează ca un hormon și fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găsește un grăsimile din pește și în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte și pește, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficiențe de vitamina D.

Crește riscul apariției răcelilor

Una dintre principalele funcții ale vitaminei D este de a asigura buna funcționare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile și bacteriile. Răcelile și infecțiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenței de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism și infecțiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală

Senzația de slăbiciune, dificultatea de concentrare și apariția stărilor de somonolență de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza și volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzația de apatie și oboseala.

Cauzează dureri

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și fixarea lui în sistemul osos. Durerile de oase și de spate sunt, la rândul lor, simptome ale lipsei de vitamina D. S-a observat că femeile care au trecut de menopauză sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. Durerile se manifestă, în special, la picioare, coaste și încheieturi și împedică buna desfășurare a activităților zilnice.

Află mai multe despre vitamina D AICI

Articole înrudite

 • Hepatita C nu atacă doar ficatul!

  Infecția cu virusul hepatitic C afectează nu numai ficatul. Hepatita este o boală infecțioasă, transmisibilă, al cărui virus afectează și alte organe, de aceea este foarte important să știm care pot fi complicațiile.

 • Oregano, bun pentru răceală

  Oregano nu este un simplu condiment, ci poate fi folosit și ca remediu natural. Frunzele sale conțin uleiuri volatile cu proprietăți tonifiante, carminative, diuretice, expectorante, antibacteriene și antioxidante.

 • Cum să previi insomnia după antrenamentele de seară

  Sportul în general te ajută să capeți mai multă încredere în tine și să ai mai multă energie. Dacă totuși nu reușești să ajungi la sală decât seara după serviciu, află cum poți să previi insomnia de după antrenament.

 • Dezavantajele dietei cu apă

  Din ce în ce tot mai populară, dieta cu apă are și o serie de dezavantaje de care este recomandat să ții cont.

 • Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace

  Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Ce se întâmplă, de fapt?

  Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind femei. Afecțiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecțiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

  Bolile autoimune – cauze

  Boala autoimună nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benigne. Într-o afecţiune autoimună, organismul se atacă pe el însuşi.
  Celulele de autoapărare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e străin. În momentul când întâlnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheamă întăriri şi încep să producă anticorpii corespunzători. În timus, o glandă situată între stern şi inimă, aşa-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a şti să recunoască toate tipurile de celule ale corpului în întreaga lor diversitate şi a evita să le atace. Însă în cazul afecţiunilor autoimune sunt puse în circulaţie limfocite ce reacţionează la ţesuturile proprii ca la un corp străin. Astfel iau naştere inflamaţii care nu se mai resorb, ţesutul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile şi în cele din urmă se distruge.

  Bolile autoimune - manifestări

  Identificarea corectă a unei boli autoimune poate fi o un proces anevoios. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune pot căpăta forme dintre cele mai variate, afectând tiroida, creierul, pielea și alte organe. Acestea sunt câteva dintre simptomele care vă pot conduce la posibilitatea de a suferi de o boală autoimună:

  - dureri articulare, dureri musculare, senzație de slăbiciune sau tremurat
  - pierdere în greutate, intoleranță la căldura sau ritm cardiac accelerat
  - iritații sau mâncărimi repetate, sensibilitate la soare, iritație în formă de fluture la nivelul nasului și pe obraji.
  - dificultate de concentrare sau lipsă de atenție
  - oboseală sau epuizare, luare în greutate sau intoleranță la frig
  - pierderea părului sau pete albe pe piele sau în interiorul gurii
  - dureri abdominale, sânge sau mucus în scaun, diaree sau ulcerații la nivelul gurii
  - uscăciune la nivelul ochilor, gurii sau pielii
  - amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
  - pierderi de sarcină repetate sau cheaguri de sânge

  Te-ar mai putea interesa și 

  Dieta cu varză crudă. Cum poți pierde în greutate cu această cură

  Amestecă bicarbonat de sodiu şi miere şi consumă 3 linguriţe timp de 30 de zile