-

Pericolele din alimentație influențează sănătatea

În aceste zile, producătorii de alimente sunt tot mai interesați ca mâncarea să aibă gust bun si să arate bine.


Ca rezultat, ei folosesc oricare dintre cei 14.000 de aditivi fabricați în laborator, pentru a face ca produsele alimentare să pară mai proaspete, mai atractive sau să reziste mai mult pe rafturile magazinelor. Dar, cu cât producătorii folosesc mai multe substanțe chimice în alimente, cu atât mai mult aflăm despre impactul lor.

În timp ce unii aditivi sunt inofensivi, alții provoacă o serie de probleme pentru sănătate, de la urticarie și astm la greață și dureri de cap.

Unii experți recomandă evitarea alimentelor care enumeră mai mult de cinci sau șase ingrediente și cumpărarea de alimente care conțin aditivi naturali cum ar fi fructele și legumele. (PM)

Lumea medicală trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că multe dintre afecțiuni sau chiar blolile grave pot fi provocate de alimentație.

Cu semnul întrebării încă, pe seama substanțelor chimice din alimente, dar și a Organismelor Modificate Genetic sunt puse astăzi mai multe afecțiuni, malformațiile congenitale, bolile degenerative și chiar cancerul.

Problemele sunt cauzate și de hormonii de creștere, mai ales atunci când sunt folosți în exces. Iar antibioticele din alimente scad eficiența tratamentelor.

Pentru a înlătura pericolele din alimentație, putem alege alimente produse ecologic, dar trebuie să cunoaștem semnificația specificațiilor de pe etichetă. Pentru a ne asigura că facem alegerea corectă, diferența denumirii fiind dată de țara din UE în care sunt produse.

Alimentul ecologic trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producție și etichetare, adică fără: pesticide, îngrășăminte sintetice sau din nămoluri de epurare, erbicide, antibiotice, bioinginerie, hormoni și radiații ionizante.

Dacă produsul este etichetat ca fiind „organic”, înseamnă că a fost verificat, ferma a fost inspectată și producția a fost certificată, după ce s-a constatat că s-au respectat toate regulile impuse de standardele UE. „Natural” și „100% natural” nu înseamnă certificat ca fiind Bio, Eco sau Organic. Oricine poate pune asta pe o etichetă, fără nicio răspundere legală, chiar dacă se constată că respectivul produs conține chimicale.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite

 • Roșiile românești, sigure pentru consum

  Prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) efectuează în această perioadă controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în programul guvernamental de sprijin pentru tomate pentru a determina calitatea acestora.

 • Beneficiile merelor pentru organism

  Merele sunt alimentele-minune care pot fi consumate în orice dietă, nu au contraindicaţii deosebite, fiind recomandate chiar şi diabeticilor.

 • Cum îți poate afecta vremea sănătatea

  Vremea este un indicator deosebit de mare despre modul în care starea ta va fi pentru ziua respectivă. Vremea poate avea un impact substanțial asupra sănătății și bunăstării mentale.

 • Vrei să trăiești mai mult? Ce obiceiuri trebuie să adopți

  Progresele în domeniul sănătății, al prevenirii bolilor și al tratamentelor sunt importante - și acest lucru are sens. Dar ceea ce este posibil să nu știți este că obiceiurile de zi cu zi, aparent nesemnificative sau circumstanțele din trecutul dvs. pot influența cât timp și cât de bine veți trăi.

 • Beneficiile merelor pentru organism. Lucruri mai puțin știute!

  Merele sunt alimentele-minune care pot fi consumate în orice dietă, nu au contraindicaţii deosebite, fiind recomandate chiar şi diabeticilor. În plus, faptul că prospeţimea lor poate dura şi până la 200 de zile după ce au fost culese le transformă într-un fruct extraordinar de bun pentru organism.