-

Marile riscuri și complicații ale diabetului

Diabetul necontrolat poate duce la o serie de complicații de sănătate pe termen scurt și lung, incluzând hipoglicemia, boala de inimă, leziuni nervoase, accident vascular cerebral și problemele de vedere.


Majoritatea acestor afecțiuni legate de diabet apar ca urmare a nivelurilor necontrolate de glucoză din sânge, în special a zahărului din sânge crescut pe o perioadă prelungită de timp.

Este esențial ca diabeticii să fie conștienți de complicațiile care pot apărea ca urmare a diabetului zaharat pentru a se asigura că primele simptome ale oricărei posibile afecțiuni sunt observate înainte de a se dezvolta.

Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat înceap să dezvolte complicații după ce au suferit mai mulți ani. Cu un control bun al diabetului zaharat și un stil de viață sănătos și activ, este posibil ca oamenii să se descurce fără complicații mulți ani.

Cu toate acestea, dacă aveți diabet zaharat și nu v-ați îngrijit condiția bine, ați avut un stil de viață mai puțin sănătos sau diabetul este nediagnosticat timp de mai mulți ani, complicațiile se vor dezvolta mai devreme. (PM)

Diabeticii au o situaţie specială din punct de vedere neurologic. Stresul declanşează, apoi agravează diabetul şi toate celelalte complicaţii cauzate de această boală. Pericolul de accident vascular cerebral este mult mai mare pentru un diabetic, iar neurologii recomandă mult sport şi relaxare, atât pentru prevenirea afecțiunii, cât și pentru tratare, după declanșare. În România sunt înregistraţi peste 800.000 de diabetici, numărul cazurilor fiind în creştere cu peste 20.000 de la un an la altul.

Stresul este factorul declanşator al bolii şi al agravării ei rapide.

În urma monitorizării a sute de pacienți, în ultimii 15 ani, specialiștii în neurologie care au studiat evoluția persoanelor ce suferă și de diabet au ajuns la concluzia că aceștia au așa-numitul sindrom metabolic, în care sunt incluse și hipertensiunea, obezitatea și alţi factori care, printre altele, afectează și inima.

Evoluţia bolii poate produce o combinaţie de insuficienţă cardiacă, tulburare de circulaţie periferică, tulburare a micilor vase care hrănesc pielea și, ca urmare, o tulburare în structura pielii. Diabetul crește și riscul de accident vascular cerebral (AVC), unul dintre cele mai mari pericole pentru omul contemporan, mereu obosit, stresat și care alege un stil de viață nesănătos.

Preocupările neurologilor români sunt tot mai concentrate pe cercetarea știinţifică de top, pentru reducerea riscurilor de AVC.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite

 • A băut apă rece pe timpul caniculei. Ce i s-a întâmplat

  Deși pare lucrul cel mai logic de făcut atunci când suntem expuși la o căldură foarte mare, nu este indicat să consumăm băuturi foarte reci.

 • O plantă deosebită: lămâiul

  Lămâiul este o plantă care ocupă un loc aparte în lumea vegetală. Nu doar că este foarte decorativ, pe terasă sau în casă, horticultorii dezvoltând numeroase soiuri de lămâi, cu fructe și frunze de forme diferite, ci este și foarte util din punct de vedere nutrițional și al sănătății. Originea lămâiului nu este cunoscută, cu toate că se consideră că lămâile au fost cultivate pentru prima dată în regiunea Assam din nordul Indiei, în Burma și în China. Lămâile au ajuns în Europa prin sudul Italiei deja din secolul al II-lea, pe vremea romanilor. În jurul anilor 700, ele au fost introduse în Persia, apoi în Irak și în Egipt.
  Citește continuarea AICI

 • Ce nu trebuie să facem dimineața!

  Specialiștii Universității Pennsylvania recomandă tuturor locuitorilor planetei să se dea jos din pat punând pe podea piciorul care trebuie.

 • De ce îţi este mereu foame noaptea

  Este trecut de ora 23, te pui în pat, gata să aluneci în lumea viselor, însă o senzaţie subită de foame nu îţi prea permite să te relaxezi. ciocolată, biscuiţi, orice ar fi bun în momentul ăsta. Ți se pare cunoscut?

 • Canicula provoacă disconfort fizic, dar şi coşmaruri

  Dr. Neil Stanley, fostul preşedinte British Sleep Study Society, a explicat modalitatea exactă în care căldura creşte şansele de a avea coşmaruri.