-

Dr Diroescu: În ce ordine se folosesc periajul și ața dentară?

Motivul pentru care efectuăm periajul sau folosim ața dentară este îndepărtarea plăcii bacteriene din cavitatea orală, rezultatul fiind o igienă impecabilă. Mulți ne intrebăm... în ce constă o igienă impecabilă?

Astfel că am stat de vorbă cu medicul stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu, despre cât de importantă este igiena dentară și care este ordinea corectă de folosire a aței dentare și a apei de gură.

Ce este placa bacteriană?

Placa bacteriană este formată din resturi alimentare descompuse și bacterii ce populează cavitatea nostră orală. Dacă se depune la nivelul dinților sau gingiilor creează carii sau sângerare gingivală și boală parodontală.

Este important de menționat că placa rămasă pe dinți mai mult de 24 de ore se populează cu bacterii generatoare de probleme. De aceea este crucial să distrugem aceste colonii măcar o dată pe zi.

Bacteriile problematice se strecoară în spațiile înguste de la baza dinților și între dinți. Ele sunt îndepărtate prin periaj corect cu o pastă bogată în fluor și folosind ața dentară și apa de gură.

Ce recomandați pacienților, ața dentară sau apa de gură?

Folosirea zilnică a aței dentare o recomand tuturor pacienților mei prin prisma experienței în ceea ce privește cariile interdentare și sângerarea gingivală. Interdentar poate însemna între doi dinți naturali, între un dinte natural și o lucrare sau între două lucrări.

Cariile interdentare pot să apară pe suprafețele de contact sau la întâlnirea dintre rădăcină și lucrare. Indiferent unde apare este dificil de observat în fazele incipiente, evoluează și necesită intervenție amplă ulterior.

Află cum se întreține corespunzător sănătatea orală AICI

Articole înrudite

 • Ce fructe sunt potrivite pentru diabetici

  Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau a unui stil de viață nesănătos. O dietă adecvată este esențială pentru prevenirea și controlul evoluției bolii.

 • 5 greșeli care te împiedică să ai un abdomen plat

  Visezi la o talie subțire și un abomen de invidiat? Dacă ții deja dietă, dar nu reușești să slăbești și nu știi unde greșești, este posibil să găsești cauza în cele ce urmează!

 • Cu cireșe negre îți reduci colesterolul

  Chiar dacă cireșele amare sunt un pic mai mici decât cele roșii și au un gust un pic acrișor, acestea conțin peste 70% apă, complexul vitaminic B, mai ales B1, B2 și B6, dar și o cantitate foarte mare de vitamine.

 • Cum îți afectează sănătatea aerul condiționat folosit incorect

  Aerul condiţionat poate fi răspunzător pentru o serie întreagă de probleme de sănătate sau le poate agrava pe unele deja existente dacă nu-l utilizezi corect. De aceea este foarte important să ştim cum îl folosim.

 • Întrebări despre colicile biliare

  Mai mult decât o durere obișnuită, colicile biliare sunt produse de prezența calculilor la acest nivel. Acestea sunt dureri puternice resimțite sub coaste, în partea dreaptă si se pot propaga spre umărul drept.