-

Durerea, o experiență neplăcută, dar folositoare

Este firesc pentru majoritatea dintre noi să spunem că nu sunt fani ai durerii. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare ale corpului.


Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă nu ați simțit nimic atunci când vă puneți mâna pe o sobă fierbinte. Durerea este un mod în care organismul vă spune că ceva nu este în regulă și are nevoie de atenție.

Fie că provine dintr-o înțepătură de albină, un os rupt, fie o boală pe termen lung - durerea este o experiență senzorială și emoțională neplăcută.

Are cauze multiple, iar oamenii răspund la ea în moduri multiple și individuale. (PM)

Chiar dacă este adesea asimilată cu un lucru inconfortabil, neplăcut sau chinuitor, durerea are şi părţile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarmă atunci când suferim de o boală mai mica sau mai mare.

În acelaşi timp, experienţa durerii este diferită pentru toată lumea şi există diferite modalităţi de a o simţi sau a o descrie.

Durerea este simțită atunci când nervii speciali, care detectează leziunea țesuturilor, trimit semnale pentru a transmite informații despre leziune de-a lungul măduvei spinării la creier. Acești nervi sunt cunoscuți ca nociceptori. De atunci încolo, creierul decide ce să facă cu acea durere.

“Dacă atingi o suprafață fierbinte, un mesaj va călători printr-un arc reflex în măduva spinării și va provoca o contracție imediată a mușchilor. Această contracție te face să ridici mâna de pe suprafața fierbinte. Acest lucru se întâmplă atât de repede încât mesajul nu ajunge până la creier. Cu toate acestea, mesajul de durere va ajunge până la creier.

Odată ajuns acolo, va provoca o senzație neplăcută în corp. Modul în care creierul unui individ interpretează aceste semnale și eficiența canalului de comunicare între nociceptor și creier dictează modul în care oamenii simt durerea.

Creierul poate, de asemenea, să elibereze substanțe chimice bune, cum ar fi dopamina, pentru a contracara efectele neplăcute ale durerii. Așadar, durerea este o experiență complexă care pornește din creier. Fiecare senzație dureroasă este legată 100% de creier”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite