-

Florile de mușețel, leacul universal

În copilărie strângeam flori de mușețel și le uscam pe prispa casei bunicilor. Țin minte că trebuiau ținute la umbră, în spaţii aerisite. Mai târziu, am aflat că această plantă tratează o gamă largă de afecţiuni.

Mușețelul, numit în unele locuri și romaniță, este una dintre cele mai vechi și mai utilizate plante medicinale, cu proprietăţi antispasmodice, dezinfectante şi antiinflamatorii. Planta poate fi consumată atât sub formă de ceai și infuzie, cât şi în tincturi sau unguente. Ceaiul de mușețel se bea în caz de ulcer, tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, iar extern vindecă eczemele, rănile, dar și tenul înroşit sau iritat. Poate fi folosit deopotrivă de adulți și de copii.

Calmează durerile de stomac
Ceaiul de mușețel calmează spasmele mușchilor stomacului provocate de gastrite și colite. De asemenea, este eficient în cazul diareii şi, în general, în mai toate afecţiunile stomacului şi intestinelor, de cele mai multe ori în asociaţie cu frunzele de mentă. Infuzia se prepară dintr-o lingură de mușețel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit. Dacă este vorba de o intoxicație, nu se mai consumă altceva în ziua respectivă.

Previn răcelile de sezon
În răceală și gripă, ceaiul de mușețel provoacă transpirație, ceea ce duce la scăderea febrei. În combinație cu lămâie și miere, ceaiul calmează senzația de usturime în gât. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Descoperă alte leacuri cu flori de mușețel pe clickpentrufemei.ro.

Articole înrudite