-

Tort cu cireșe și ciocolată

Cerni făina, cacao, praful de copt și sarea într-un bol și dai deoparte. Mixezi untul cu zahărul până devine cremos, apoi adaugi cele 3 gălbenușuri și mixezi bine.

Incorporezi amestecul de faina apoi transferi aluatul intr-o tava rotunda (24cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Coci la 170C pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Scoti tava din cuptor si lasi sa se raceasca apoi montezi blatul intr-un inel de tort.

Amesteci apa, zaharul si steaua de anason (eu am folosit seminte de anason deoarece nu aveam stelute) intr-un vas si dai in clocot. Fierbi siropul 5 minute apoi il iei de pe foc si adaugi ciresele si brandy-ul. Acoperi vasul si lasi sa se raceasca si sa infuzeze.

Amesteci gelatina cu 45ml apa rece si lasi sa se hidrateze 10 minute. Asezi jumatate din cirese intr-o tava rotunda (16-18cm diametru) tapetata cu folie de plastic. eu am folosit o olita deoarece nu aveam o tava atat de mica. Scoti anasonul stelat si blenduiesti restul de cirese si siropul ramas.

Treci amestecul printr-o sita fina si adaugi gelatina topita in prealabil. Torni jeleul peste cirese si dai la congelator cel putin 1 ora. Cand jeleul s-a intarit si e usor de manevrat, il transferi peste blat si dai la rece.

Hidratezi gelatina in apa rece, timp de 10 minute. Eu am folosit 1 plic de gelatina, de frica sa nu am surprize neplacute ? Amesteci frisca si laptele intr-un vas pe foc mic si aduci la punctul de fierbere.

Intre timp, mixezi zaharul si galbenusurile pana devin cremoase. Torni laptele fierbinte peste galbenusuri, amestecand continuu apoi pui vasul inapoi pe foc si fierbi pana incepe sa se ingroase.

Iei vasul de pe foc si adaugi ciocolata si amesteci pana cand se topeste. Topesti gelatina cateva secunde pe baie de aburi si o amesteci cu crema de ciocolata. Torni crema in acelasi vas in care ai facut jeleul si dai la congelator cel putin 1 ora.

Transferi crema peste jeleu si dai la rece. Amesteci gelatina cu 20ml apa rece si o lasi sa se hidrateze cel putin 10 minute. (eu am folosit 1 plic de gelatina, dar era suficient cum scrie in reteta). Bati frisca cu zaharul pudra pana sta bat si dai la rece. Topesti ciocolata pe baie de aburi si o dai deoparte.

Amesteci zaharul si 25ml apa intr-un vas, pe foc mediu. Fierbi acest sirop 5 minute pana incepe sa se ingroase.

Intre timp, mixezi galbenusurile cu mixerul pana devin cremoase, apoi torni siropul fierbinte in fir subtire, mixand continuu pana isi tripleaza volumul. Adaugi gelatina topita, apoi ciocolata topita. Amesteci bine si lasi sa se raceasca la temperatura camerei.

Incorporezi frisca batuta si torni mousse-ul peste crema de ciocolata si nivelezi. Dai tortul la rece cel putin cateva ore, de preferabil peste noapte.

Ingredientele si cantitatile le gasesti aici: