-

Totul despre anemia feriprivă la copii. Nu neglijați condiția

Este cea mai frecventă deficiență nutrițională la nivel mondial și o problemă importantă de sănătate publică. Condiția este frecventă la copii și în mod deosebit riscantă, deoarece ei sunt în continuă dezvoltare.

Corpul uman necesită o aprovizionare constantă cu fier, indiferent de vârstă sau fază a vieții. Fierul este important, deoarece ajută la transportul oxigenului din plămâni în alte părți ale corpului și permite mușchilor să stocheze și să utilizeze acest oxigen.

O epuizare temporară a fierului se poate prezenta cu simptome ușoare sau poate apărea o stare mai gravă a anemiei.

Dar dacă este lăsată netratată, deficiența de fier la un copil poate avea efecte profunde asupra sănătății pe termen lung. 

Deoarece cel mai important indicator al deficienței de fier este anemia, termenii "deficiență de fier" și "anemie de deficiență de fier" sunt deseori utilizați interschimbabil. Cu toate acestea, deficitul de fier se poate dezvolta în absența anemiei și țesuturile pot fi afectate de această afecțiune. 

Cele mai frecvente cauze ale deficienței de fier la copii includ consumul insuficient împreună cu o creștere rapidă, greutate mică la naștere și pierderi gastrointestinale legate de consumul excesiv de lapte de vacă. (PM)

Daca micutul tau pare palid si slabit, sunt sanse sa aiba o anemie cauzata de carenta de fier (anemie feripriva). Aceste doua simptome sunt, de altfel, cele mai des intalnite semne ale anemiei.

Alte simptome includ ritmul cardiac alert (batai rapide ale inimii), iritabilitatea, pierderea apetitului si o limba umflata si dureroasa. Un copil cu anemie feripriva s-ar putea totusi sa nu prezinte toate simptomele.

Potrivit statisticilor facute la nivel mondial, aproximativ 7% dintre copiii cu varsta de un an sunt anemici. 

Ce este anemia feripriva si ce anume o cauzeaza?

Indiferent de tipul ei, anemia se instaleaza cand celulele rosii din sange nu transporta suficient oxigen catre tesuturile din corp. In cazul anemiei feriprive, vorbim de o deficienta de fier, care perturba producerea de hemoglobina, interferand in procesul de oxigenare a sangelui.

Astfel, organismul uman are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, pigmentul rosu purtator de oxigen din sange. Daca micutul tau nu primeste destul fier, va avea mai putine celule rosii de sange, iar cele pe care le va avea vor fi mai mici, prin urmare tesuturile vor primi mai putin oxigen decat au nevoie.

Copiii sunt vulnerabili la anemie in special in perioadele de crestere rapida, cand au nevoie de mai mult fier. Dar anemia provocata de carenta de fier nu apare peste noapte, ci este cauzata de o lipsa acuta, ce se dezvolta in timp.

Deficienta de fier poate aparea din mai multe motive, care includ lipsa fierului din alimentatie, pierderi constante de sange (din tractul intestinal, de exemplu), precum si o absorbtie slaba a fierului in organism.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite