-

Hiperhidroza: Modalități naturale de a opri transpirația excesivă

Transpirația excesivă sau hiperhidroza este o tulburare obișnuită, dar care produce o mulțime de probleme. Hiperhidroza primară apare la persoanele sănătoase, iar cea secundară este mult mai puțin frecventă.

Condiția se poate datora anumitor medicamente, o varietate de boli sistemice grave, tulburări neurologice, intervenții chirurgicale și anxietate.

Netratate, aceste probleme pot continua pe tot parcursul vieții. (PM)

Oamenii se racoresc prin intermediul transpiratiei. Cand corpul se supraincalzeste glandele sudoripare elibereaza o substanta pe piele. Cand aceasta se evapora, corpul se racoreste si, in acelasi timp, incepe sa miroasa.

Ce este transpiratia excesiva – hiperhidroza?

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) apare atunci cand cantitatea de sudoare eliminata depaseste cu mult necesitatile oraganismului. De exemplu, daca transpiri cand stai la birou linistit in conditii ambientale de conform atunci este cel mai probabil sa suferi de hiperhidroza. In hiperhidroza, mecanismul de racire a organismului este atat de exagerat incat poate produce chiar si de patru-cinci ori mai multa sudoare decat ar fi normal.

Totusi avand in vedere ca fiecare organism are necesitatile sale individuale, medicii sustin ca nu pot stabili o limita cantitativa clara la care sa se poata raporta atunci cand stabilesc diagnosticul de hiperhidroza.

Medicii sustin ca desi este foarte dificil sa se cuantifice cu exactitate cantitatea de sudoare, cele mai multe persoane isi dau singure seama cand transpiratia este excesiva si depaseste limitele normale. Astfel, cand o persoana simte ca transpira mai mult decat ceilalti sau mai abundent decat o facea inainte, cel mai probabil este vorba despre hiperhidroza. Specialistii spun ca in majoritatea cazurilor cand o persoana se prezinta acuzand transpiratie excesiva, de cele mai multe ori intr-adevar perceptia este corecta si pacientul sufera de hiperhidroza.

Exceptand femeile la menopauza, nu exista nicio crestere normala a transpiratiei odata cu varsta. Astfel, este gresit sa punem transpiratia excesiva pe seama imbatranirii organismului. Un indiciu care sa alerteze asupra unei eventuale hiperhidroza excesive este existenta unor zone ale organismului care transpira mai mult decat ariile invecinate. Acest indiciu nu apare insa in toate cazurile, intrucat uneori transpiratia este abundenta pe toate zonele tegumentare, fara exceptie.

Alt semn care ar trebui sa ne alerteze este aparitia transpiratiei fara cauza aparenta. Astfel, cei care transpira in timpul iernii in mod constant cel mai probabil sufera de hiperhidroza. Un alt indiciu al hiperhidrozei – de data aceasta localizata la nivelul picioarelor – este aparitia unei senzatii de alunecare a talpii in interiorul pantofului, ca urmare a transpiratiei abundente.

Cauze

De cele mai multe ori cauza transpiratiei excesive nu poate fi descoperita, si in acest caz medicii numesc aceasta situatie „idiopatica” – insemnand ca factorul cauzal este necunoscut. Totusi, se pare ca si in aceste cazuri desemnate ca fiind de cauza necunoscuta, poate fi vorba despre un factor, si anume cel genetic.

Specialistii sustin ca 50% dintre persoanele care prezinta transpiratie excesiva au un istoric familial de hiperhidroza. Acest tip de hiperhidroza cu cauza genetica debuteaza de obicei la pubertate; cand hiperhidroza este localizata la palme si talpi debutul survine si mai precoce, in copilarie sau chiar in primii ani de viata.

In plus, o gama larga de factori pot sta la baza transpiratiei excesive, incluzand prezenta unor afectiuni asociate sau consumul de medicamente.

Cand trebuie sa consultam medicul?

Daca aveti urmatoarele simptome, nu ezitati sa consultati doctorul:

Transpiratie nocturna: daca va treziti cu o transpiratie rece sau daca gasiti perna sau cearceafurile ude.

Transpiratie generalizata: daca transpirati pe suprafata intregului corp.

Transpiratie asimetrica: daca observati ca sunteti transpirat doar pe o parte a corpului (ex: o singura axila)

Schimbari bruste: in cazul in care cantitatea de transpiratie este, brusc, mult mai mare

Debut tardiv: daca sesizati ca transpirati excesiv atunci cand sunteti la varsta mijlocie.

Simpotmele dupa schimbarea medicamentelor: in cazul in care un focar de transpiratie excesiva a inceput dupa ce ati luat un nou medicament

Transpiratie insotita de alte simptome, precum oboseala, insomnie sau tuse.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite