-

Ce se va întâmpla cu rezervele de apă ale Terrei până în 2050

Resursele de apă și riscurile climatice se concentrează asupra mișcării, disponibilității și calității apei pe întreg teritoriul Pământului, pe scale care variază de la râuri individuale și de la hidrograme la întregul glob.

Furnizarea acestei resurse valoroase pentru societate este obiectivul general, iar riscurile reprezentate de variabilitatea, extremele și schimbările climatice reprezintă o parte importantă și inerentă a tuturor proiectelor de cercetare.

Proiectele specifice variază de la gestionarea resurselor disponibile la previzionarea disponibilității viitoare la mecanismele științifice care stau la baza și cuprind o serie de discipline precum hidrologia, hidroclimatologia, ingineria resurselor de apă, dinamica atmosferei și interacțiunea dintre sol și atmosferă. (PM)

Lumea ar trebui să se îndrepte către natură pentru a identifica modalităţi mai eficiente în vederea asigurării unor provizii suficiente de apă, menţinerii purităţii acesteia şi protejării populaţiilor de efectele secetei şi ale inundaţiilor.

Anunţ a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citat de Thomson Reuters Foundation.

În contextul creşterii populaţiei mondiale şi a încălzirii planetei, cererea de apă se va accentua, iar calitatea şi fiabilitatea aprovizionării va scădea, avertizează ONU în cadrul ediţiei din 2018 a raportului mondial privind valorificarea resurselor de apă.

Răspunsul la aceste provocări ar putea fi o intensificare a investiţiilor în protecţia ecosistemelor ce contribuie la reciclarea şi retenţia apei, precum zonele umede şi cu vegetaţie bogată, şi diminuarea cheltuielilor pentru construcţia de baraje din beton împotriva inundaţiilor ori a staţiilor de epurare a apelor reziduale.

Audrey Azoulay, director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care coordonează raportul, a făcut apel la identificarea de „noi soluţii" pentru abordarea în mod eficient a „provocărilor emergente asociate securităţii apei determinată de creşterea populaţiei şi de schimbările climatice''.

„Dacă nu facem nimic, până în 2050 circa cinci miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus la apă", a declarat ea în cadrul unui comunicat.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Articole înrudite