-

MARE ATENȚIE! Semnalele apendicitei sunt derutante

Apendicita este definită ca o inflamație a căptușelii interioare a apendicelui. În ciuda progresului diagnostic și terapeutic în medicină, apendicita rămâne o situație de urgență clinică. Află principalele simptome:

Apendicele este un sac subțire aflat în prelungirea tubului intestinal. Are o lungime de aproximativ doi până la patru centimetri și este conectat la intestinul gros, unde se formează materiile fecale. Acest organ este situat în partea inferioară a abdomenului, în dreapta. Apendicele nu îndeplineste niciun rol în funcționarea organismului.

Lăsată netratată, o apendicită poate perfora, vărsând materiale infecțioase în cavitatea abdominală.

Acest lucru poate duce la peritonită, o inflamare gravă a căptușelii cavității abdominale (peritoneu), care poate fi fatală dacă nu este tratată rapid. Din fericire, organismul poate supraviețui fără apendice.

Apendicita se poate întâmpla la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită la adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani.

Nu este clar exact ce cauzează apendicita, dar se spune că unii pacienți o experimentează atunci când intrarea în apendice se blochează.

Blocajul poate fi cauzat de fecale sau atunci când un ganglion limfatic umflat este prezent în pereții intestinului, care poate fi cauzat de o infecție a tractului respirator superior.

Orice obstrucție poate duce la inflamație și, eventual, la spargere apendicelui. Deoarece cauzele nu sunt pe deplin înțelese, nu există o metodă definită pentru a preveni apendicita. (PM)

Umblau nişte ziceri conform cărora există organe inutile, rudimente fără nici o funcţie. În categoria asta, poporul menţiona apendicul, amigdalele şi măselele de minte. Cercetările ulterioare au demonstrat că este o eroare şi că aceste organe au rolul lor.

Prototipul organelor rămase fără nici un rost, nişte rudimente, se identifica cu amigdalele. Dar medicina a descoperit că amigdalele au o misiune în lanţul de apărare imunitară, mai ales pentru aparatul respirator superior. Moda de acum o vreme de a scoate amigdalele pompieristic, la cea mai nesemnificativă infecţie în gât, s-a dovedit eronată, acum ele se “răzuiesc” cu laser, rămânând fără acele adâncituri, cripte unde se culcuşeau microbii.

Studiile au arătat că şi apendicul are un rol imunitar, face şi el parte dintr-un lanţ de autoapărare al organismului. Au făcut pasul înapoi şi americanii, n-au mai scos apendicul tuturor bebeluşilor, era o precauţie pentru cei care locuiau în zone izolate, departe de spitale.

Ca să nu ducă o criză de apendicită, la complicaţii, mai bine se îndepărta, profilactic, apendicul. S-a constatat că această scoatere cu hei-rup a apendicului conducea la apariţia cancerelor de colon. Criza de apendicită nu se anunţă cu surle şi trâmbiţe, simptomele sunt discrete şi neclare.

CITESTE CONTINUAREA PE JURNALUL.RO

 

Articole înrudite