-

Apendicita – criză reală sau falsă?

Apendicele este un sac subțire aflat în prelungirea tubului intestinal. Are o lungime de aproximativ doi până la patru centimetri și este conectat la intestinul gros, unde se formează materiile fecale.

Acest organ este situat în partea inferioară a abdomenului, în dreapta. Apendicele nu îndeplineste niciun rol în funcționarea organismului. Apendicita apare atunci când apendicele se inflamează, provocând dureri intense în regiunea abdomenului. Lăsată netratată, o apendicită poate perfora, vărsând materiale infecțioase în cavitatea abdominală.

Acest lucru poate duce la peritonită, o inflamare gravă a căptușelii cavității abdominale (peritoneu), care poate fi fatală dacă nu este tratată rapid. Din fericire, organismul poate supraviețui fără apendice.

Apendicita se poate întâmpla la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită la adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani.

Nu este clar exact ce cauzează apendicita, dar se spune că unii pacienți o experimentează atunci când intrarea în apendice se blochează.

Blocajul poate fi cauzat de fecale sau atunci când un ganglion limfatic umflat este prezent în pereții intestinului, care poate fi cauzat de o infecție a tractului respirator superior.

Orice obstrucție poate duce la inflamație și, eventual, la spargere apendicelui. Deoarece cauzele nu sunt pe deplin înțelese, nu există o metodă definită pentru a preveni apendicita. (PM)

Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt simptomele unei crize de apendicită şi cum poate fi diferenţiată o criză adevărată de una falsă. În apendicite, peste 90% din intervenţii sunt laparoscopice.

Interviu cu profesor doctor Mircea Beuran, şeful clinicii de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Domnule profesor doctor Mircea Beuran, explicaţi aceste crize de apendicită, des întâlnite şi pe nedrept minimalizate!

Prof. Micea Beuran: Dacă se dovedeşte că este o veritabilă criză de apendicită, soluţia este scoaterea apendicelui, nu există medicamente pentru rezolvarea unei crize de apendicită. Umblă o vorbă în medicină: “Dacă este de vină apendicele, acesta nu trebuie lăsat să prindă asfinţitul soarelui”. Numai că statisticile au arătat că în 30% din extirpările de apendice acesta a fost de vină, în alte 30% apendicele n-a fost vinovat, iar în celelalte 40 de procente, alte afecţiuni dădeau simptomele pentru care era bănuit apendicul.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite