-

Ciuboțica-cucului, o plantă cât o farmacie

Prin lunile aprilie și mai, dealurile și poienile se împestrițează cu florile galbene de ciuboțica-cucului. Toți obișnuiam în copilărie să le adunăm florile în buchețele, fără să știm că au proprietăți vindecătoare.

De la ciuboţica-cucului se pot folosi, în scopuri medicinale, florile, frunzele şi rădăcinile. Planta se administrează intern, sub formă de ceai, sau extern, prin cataplasmele de leac. Se aplică pe locurile dureroase, având acțiune calmantă și cicatrizantă. Este bună și în tratarea afecțiunilor respiratorii, a bronșitelor acute sau a pneumoniei.

Are proprietăți calmante
Ciuboțica-cucului are un efect liniștitor și este recomandată persoanelor care se confruntă cu stări de nervozitate și anxietate. Pentru a combate stresul și oboseala, cel mai indicat este decoctul. Se obţine prin fierberea unei linguriţe de rădăcină mărunţită cu o ceaşcă de apă. Se lasă să dea în clocot 10 minute, după care se ia de pe foc. Se beau 2 căni pe zi.

Tratează bronșita
Ceaiul de ciuboțica-cucului ajută în tratamentul bronșitei, fiind eficientă și în cazurile de tuberculoză. Răceala și gripa poate fi tratată cu sirop de ciuboţica-cucului. Se taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă și se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă o lingură de miere și se lasă la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară și se ia câte o linguriță pe zi.

Descoperă alte remedii eficiente din această plantă pe clickpentrufemei.ro.

Articole înrudite