-

Aruncarea medicamentele expirate și pericolul contaminării

Aveți medicamente vechi pe care le depozitați în dulapul din baie sau bucătarie, sub chiuvetă sau ascunse într-un alt loc din casă? Știați că aruncarea medicamentelor vechi la toaletă sau în canalul de scurgere pot fi dăunătoare pentru mediu?

Este obișnuit ca oamenii să aibă medicamente expirate sau neutilizate la domiciliu. Poate medicamentul este unul care nu este folosit zilnic și a expirat.

Aruncarea deșeurilor în jurul casei este periculoasă. Este la fel de periculos să eliminați și medicamentele cu prescripție în mod necorespunzător.

Indiferent dacă este timpul pentru curățenie sau pur și simplu v-ați amintit de ele, mulți oameni tind să ia aceste medicamente vechi și fie să le arunce în vasul de toaletă, fie să le arunce în gunoi.

Niciuna dintre aceste opțiuni nu este o opțiune bună. (PM)

În fiecare an, un român cumpără, în medie, 25 de cutii cu medicamente, cele mai multe dintre acestea fără prescripţie medicală. Ce se întâmplă, însă, cu pastilele sau siropurile cu care mulţi dintre noi ne burduşim dulăpiorul de medicamente şi care, deseori, expiră? Ajung, inevitabil, la coşul de gunoi sau la toaletă. Mult prea puţini români ştiu, însă, că gestul lor aparent banal este ilegal.

Mai mult, deoarece conţin substanţe chimice active, medicamentele aruncate la tomberon au efecte nocive asupra mediului, existând riscul contaminării solului şi a apei, sau pot fi ingerate de animale sau chiar de copii. Spre deosebire de alte ţări, România nu derulează campanii de informare a populaţiei despre acest pericol şi nici o legislaţie foarte clară nu are.

Medicamentele sunt produse cu statut special, iar traseul lor pe tot parcursul ciclului lor de „viaţă” trebuie să fie strict controlat.

În mod obișnuit, medicamentele expirate din farmacii și depozite sunt eliminate prin incinerare, legislația impunând acest lucru. Provocarea apare, însă, la medicamentele din gospodării – fie că este vorba de cele expirate, fie de pastilele care nu mai sunt folosite după schimbarea tratamentului sau vindecarea

pacientului, cele deteriorate sau cele retrase de pe piaţă, dar aflate deja la pacienți.

Majoritatea oamenilor aruncă toate aceste pastile la gunoi, fără să realizeze că amorsează o bombă toxică pentru mediul înconjurător şi fără să ştie că legea impune predarea acestora la o farmacie.

Citeste continuarea subiectului pe jurnalul.ro

Articole înrudite