-

În România, un minor din zece este dependent de internet!

Dependența de internet la copii este o preocupare deosebită pentru mulți părinți, deoarece creierul copiilor este în continuă dezvoltare. Efectele utilizării constante a internetului pot fi devastatoare. 

În timp ce computerele sunt instrumente incredibil de utile, ele pot aduce și dependență.

Mulți copii au probleme când petrec prea mult timp pe computer, ceea ce poate fi frustrant pentru părinți. 

Dependența de internet a fost descrisă ca fiind la fel de puternică ca și dependența de droguri, iar utilizarea excesivă a computerului de către copil poate duce la probleme mai grave. 

Toate dependențele au o componentă psihologică care îi face pe dependent să nu-și poată controla impulsurile. 

Ele dăunează relațiilor persoanei cu prietenii și familia. De asemenea, ele afectează în mod negativ obligațiile școlare și de serviciu. Dependența de internet nu diferă de alte dependențe în acest sens.

Este important ca părinții să înțeleagă semnele și efectele dependenței de internet. De asemenea, trebuie să învețe ce pot face pentru a împiedica copilul să devină dependent. Semnele de avertizare sunt relativ ușor de observat odată ce părinții sunt conștienți de ele. (PM)

Aproximativ 12% dintre minori sunt dependeţi de internet, iar o treime dintre părinţi sunt îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut de copii în mediul online, arată un studiu realizat de Kasperky Lab.

Potrivit părinţilor 12% dintre minori sunt dependenţi de Internet, iar pe lângă temerea că ar putea să vadă conţinut nepotrivit sau explicit (36%) şi că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), teama că cei mici nu se pot distanţa de lumea online devine şi ea rapid una foarte importantă pentru părinţi.

„Având în vedere că este jumătate (51%) dintre părinţi simt că ameninţările online pentru copiii lor cresc, timpul petrecut pe Internet este un factor important pentru siguranţa copiilor. Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinţi să impună restricţii legate de timpul petrecut în mediul virtual", arată studiul.

Raportul arată însă că, limitarea timpului petrecut în mediul online nu îi fereşte neapărat pe copii de pericole, iar pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% dintre ei accesând conţinut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware şi viruşi (10%).

„O opţiune alternativă pentru părinţi ar putea să fie aceea să-i sprijine pe copiii lor în alte moduri, prin educaţie. Peste o treime (37%) dintre părinţi vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i învăţa despre pericolele online, iar 31% încearcă să îi supravegheze atunci când sunt online, eventual creând oportunităţi pentru a sublinia orice ameninţare ar putea apărea şi a suplimenta efortul de educare", menţionează raportul.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Articole înrudite