-

Alimentele interzise copiilor mici, în funcție de vârstă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care un părinte le poate face este să se asigure că copilul are o dietă variată și echilibrată, pentru a satisface nevoile energetice și nutritive potrivit vârstei.

Fiecare părinte dorește să crească copilul sănătos și puternic. Ceea ce copiii mănâncă și beau în timpul primilor ani le poate afecta starea de sănătate multă vreme.

În primii câțiva ani de viață se formează obiceiuri alimentare obișnuite, deci este foarte important să încurajăm copiii noștri să mănânce alimente bune, sănătoase și hrănitoare. Diversificarea meniului cu alimente solide este una dintre cele mai importante etape ale primului an de viață al copilului. 

În timp ce curiozitatea naturală a copiilor înseamnă că vor fi atrase de tot ceea ce mănâncă adulții, există motive întemeiate pentru a limita ceea ce le lăsăm lor. 

Pe măsură ce copilul crește, va fi nerăbdător să încerce să mănânce alimentele de pe farfuria ta-și vei fi nerăbdător să adaugi o varietate în dieta lui. Dar nu toate alimentele sunt sigure pentru copii, la orice vârstă.

De exemplu, bebelușii și copiii mici au probleme cu mestecarea, astfel încât anumite alimente prezintă un pericol de sufocare până la vârsta de 4 ani. (PM)

Alimentatia copilului mic este poate cea mai mare preocupare a proaspetelor mamici, inca de cand el se naste. Copilul este hranit conform indicatiilor precise ale pediatrului sau si orice gram de lapte consumat de sugar in cantitate mai mare sau mai mica decat este in schema de alimentatie devine un capat de tara pentru multe mamici care isi pierd orice urma de relaxare in dorinta ca micutul lor sa se hraneasca corect, deci se creasca.

Parintii se ghideaza cu sfintenie luni de zile dupa indicatia medicului, insa unii dintre ei, dupa ce isi vad copilul deja ridicat de la nivelul patutului, ca a crescut in greutate, ca mai merge prin casa, fie de-a busilea, fie tinut de manuta, si mai ales ca mananca diversificat, gata, il considera „om mare” si ii mai dau si alimente interzise pentru varsta sa, fara sa mai consulte medicul.

Mare greseala. Ani de zile parintii trebuie sa fie vigilenti cu privire la alimentele pe care copilul le consuma intrucat o clipa de neatentie sau de superficialitate poate avea urmari grave, de la indigestii, intolerante, alergii, pana la celebrele obstructii respiratorii cauzate de cate o aluna rebela care nu se stie cum ajunge pe calea nazala. Asadar, orice parinte trebuie sa aiba foarte clara in minte si notata in bucatarie lista alimentelor interzise copiilor in functie de varsta lor, ca sa evite probleme pentru sistemul lor digestiv insuficient dezvoltat, dar si probleme de siguranta.

De evitat, de la nastere pana la 4-6 luni

Toata hrana solida. Copilul trebuie hranit numai cu lapte de la san sau cu formula pana la 6 luni (unii pediatri incep diversificarea de la 4 luni, insa varsta de 6 luni este mai sigura).

De evitat, intre 4 si 12 luni

Mierea: Mierea poate contine sporide Clostridium botulinum, care provoaca boala numita botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni cresterea acestor spori, dar intr-un copil pana intr-un an ei pot creste si pot provoca toxine care ameninta sanatatea si chiar viata.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite