-

Osteoporoza – tratamente simple la îndemâna oricui

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-o scădere a densității osoase. Această tulburare a scheletului slăbește osul și duce la fracturi frecvente. Află care sunt simptomele și tratamentul afecțiunii:

Factorii de risc pentru osteoporoza includ îmbătrânirea, femeile, greutatea corporală scăzută, hormonii sexuali scăzut sau menopauza, fumatul și unele medicamente.

Prevenirea și tratamentul includ medicamente de calciu și vitamina D și exerciții fizice.

Boala poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar este cel mai probabil să apară la femei după menopauză, din cauza scăderii bruște a estrogenului, hormonul care protejează în mod normal împotriva osteoporozei.

Pe măsură ce oasele devin mai slabe, există un risc mai mare de fractură în timpul unei căderi. (PM)

Osteoporoza, care înseamnă pur şi simplu „oase poroase”, determină subţierea şi slăbirea treptată a oaselor, pe care le face astfel vulnerabile la fracturi. Oasele coloanei vertebrale, ale încheieturilor şi şoldurilor sunt cele mai expuse.

La persoanele în vârstă, fracturile sunt foarte periculoase, deoarece imobilitatea prelungită necesară vindecării poate provoca apariţia altor boli grave. Femeile sunt mai expuse riscului de a face osteoporoză, poate din cauză că oasele lor sunt mai subţiri şi mai uşoare şi că, la menopauză, în organismul lor se produc modificări hormonale care accelerează pierderea de masă osoasă.

Simptome in caz de osteoporoza

În general, osteoporoza nu poate fi recunoscută până în momentul în care apare vreo fractură. Totuşi, pot exista:

• dureri de spate;

• o scădere treptată în greutate însoţită de incovoierea spatelui;

• pierdere de masă osoasă a maxilarului.

Citeste continuarea pe yve.ro

Articole înrudite