-

Nouă strategie: la plimbare, cu biroul

De circa zece ani, la nivel mondial se dezbate tot mai intens problema crizei provocate de bolile profesionale. Calculele globale arată că pierderile economice sunt uriașe, de ordinul miliardelor de euro anual, din cauza îmbolnăvirii angajaților, care aduc pagube pe termen scurt, mediu și lung.

De aici a pornit necesitatea schimbării strategiilor de HR, astfel încât acestea să fie centrate pe angajat. Departamentele de Resurse Umane din cele mai mari companii au ajuns, de câțiva ani, în punctul terminus al strategiilor de stimulare a angajaților prin bonusuri financiare clasice sau chiar prin cursuri și traininguri, trecând la metode de protejare a sănătății angajaților.

Stresul, oboseala cronică, sedentarismul, aerul condiționat și alimentația nesănătoasă sunt tot atâția factori favorizanți pentru decclanșarea unor boli profesionale grave, iar investițiile companiilor în personal sunt zadarnice, dacă nu se găsesc soluții pentru a menține angajații sănătoși cât mai mult timp. Specialiştii arată că stresul declanşează, apoi agravează diabetul şi toate celelalte complicaţii cauzate de această boală.

Pericolul de accident vascular cerebral este mult mai mare pentru un diabetic, iar neurologii recomandă mult sport şi relaxare, care lipsesc din programul angajaților de la birou. În România sunt înregistraţi peste 800.000 de diabetici, numărul cazurilor fiind în creştere cu peste 20.000 de la un an la altul. Stresul este factorul declanşator al bolii şi al agravării ei rapide. Diabeticii au o situaţie specială din punct de vedere neurologic. Sunt cei mai predispuşi la accidente vasculare cerebrale, însă le pot evita prin eliminarea stresului, prin sport şi relaxare.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite

  • Ce utilizări are „cartoful săracilor”

    Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă excelentă de substanţe nutritive.