-

Întrebări despre colicile biliare

Mai mult decât o durere obișnuită, colicile biliare sunt produse de prezența calculilor la acest nivel. Acestea sunt dureri puternice resimțite sub coaste, în partea dreaptă si se pot propaga spre umărul drept.

Apar brusc, mai ales după consumul de alimente care stimulează contracția colecistului (în special, grăsimi, maioneză, prăjeli). Colicile biliare mai pot fi însoțite și de vărsături, greață și transpirații.

De ce apar?

Colicilor biliare au legătură cu existența unui obstacol la nivelul căilor de evacuare a bilei. Cele mai frecvente cauze ale colicilor biliare sunt: calculii biliari (cea mai frecventă cauză), dilatarea colecistului sau a căilor biliare, pancreatita (inflamație a pancreasului), duodenita (inflamația primei părți a intestinului subțire), spasmele esofagiene, dischinezia biliară, infecțiile și tumorile biliare.
Prezența acestor simptome este motiv de prezentare la medic (gastroenterolog sau internist).

Care sunt factorii de risc?

Au un risc mai mare de a face colici biliare persoanele cu anumiți factori de risc. Printre aceștia, se numără: istoric familial de colici biliare, administrarea de anticoncepționale orale, vârsta înaintată, sarcina, obezitatea și unele boli precum ciroza hepatică.

Află ce complicații pot da colicile biliare AICI

Articole înrudite