-

Ce boli tratezi cu pătlagină

Pătlagina crește pretutindeni la noi, din primăvară până toamna târziu. O găsești pe marginea drumului, pe câmpii, cât și în zonele deluroase. În copilărie, tratam cu frunze de pătlagină rănile, juliturile și vânătăile.

Frunzele proaspete au efect hemostatic (opresc sângerările), cicatrizant și antiinfecțios. Fluidifică secrețiile bronhice, ajutând la eliminarea lor și la calmarea tusei. Echilibrează tensiunea arerială, au efect diuretic, astringent și bactericid. Se folosesc sub formă de infuzie, sirop, alifie, cataplasme.

Tratează tusea

Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei. Are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Se prepară dintr-o mână de frunze proaspete de pătlagină, fierte în 500 ml de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic, jumătate de oră. După răcire, se amestecă cu 100 ml de miere. Conținutul se pune într-o sticlă și se ține într-un loc răcoros. Se iau 2-3 linguriţe pe zi.

Cicatrizează rănile

Pătlagina ajută la coagularea sângelui și la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspăte se aplică direct pe rănile superficiale, pentru a opri hemoragiile. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obținută din 20 g frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Descoperă alte remedii eficiente cu pătlagină pe clickpentrufemei.ro.