-

Florile de salcâm, un aliat de nădejde pentru sănătate

Florile de salcâm sunt aromate, tonice, vindecătoare, dar și foarte decorative. Sunt recunoscute pentru eficiența lor terapeutică, deoarece conțin uleiuri volatile, vitamine, minerale, robinină, carotenoizi, etc.

Toate acestea sunt benefice mai ales pentru tratarea irascibilității și pentru un somn odihnitor. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere macerat) sunt alcalinizante, sedative, detoxifiante și antispastice, acționând asupra musculaturii netede gastrice și pulmonare, combat crampele musculare de natură nervoasă, calmează tusea convulsivă, dar și pe cea legată de crizele de astm, susțin specialiștii.

Terapia cu florile de salcâm ajută împotriva acceselor de mânie și iritare, tratează stările de anxietate și de depresie prelungită și, totodată, mai pot fi folosite ca tratament adjuvant în tulburările de memorie, de echilibru și de vedere.

Sub formă de decoct sau infuzie, aceste flori sunt recomandate în tuse expectorantă, dureri reumatice, nevralgii dentare, dureri de stomac, hiperaciditate, esofagită de reflux, boli de rinichi, migrene, pirozis, ulcer gastroduodenal, bronșite, leucoree, anemie, laringite, gripă sau colici abdominale.

În uz extern, compresele, băile locale sau gargara cu infuzie din flori de salcâm au efecte benefice în arsuri, plăgi, ulcerații cutanate și nevralgii dentare.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite