-

Epilepsia, o descărcare furtunoasă în creier pe căi nefireşti

Epilepsia este a patra tulburare neurologică cea mai frecventă și afectează persoanele de toate vârstele. Boala se caracterizează prin convulsii imprevizibile și poate provoca alte probleme de sănătate.

O persoană este diagnosticată cu epilepsie dacă are două convulsii neprovocate (sau un convulsii neprovocate cu probabilitatea de mai mult) care nu au fost cauzate de o afecțiune cunoscută și reversibilă, cum ar fi scăderea glicemiei sau renunțarea la alcool.

Convulsiile din epilepsie pot fi legate de o leziune cerebrală sau o tendință genetică, dar de multe ori cauza este complet necunoscută. 

Multe persoane cu epilepsie au mai mult de un tip de convulsii și pot avea și alte simptome de probleme neurologice. 

Uneori, testarea electroencefalograma, istoricul clinic, istoricul familial, sunt similare în rândul unui grup de persoane cu epilepsie. În aceste situații, starea lor poate fi definită ca un sindrom specific de epilepsie. (PM)

Când medicul rosteşte diagnosticul epilepsie, această boală cade ca un trăznet asupra pacientului, asupra rudelor. Spaima trebuie trasă de mânecă, epilepsia bine tratată şi regimul cumpătat de viaţă pot ţine în frâu maladia, chiar dacă epilepsia este la ora actuală declarată nevindecabilă.

Criza de epilepsie este o descărcare brutală de electricitate în creier pe nişte căi nefireşti, este o furtună în creier. Se stabileşte diagnosticul de epilepsie dacă omul respectiv suferă mai mult de 2 crize epileptice, crize care se repetă. Miza terapiei este să se rărească aceste crize, se reuşeşte ca ele să fie distanţate chiar şi cu nişte ani.

Bolnavul de epilepsie trebuie să ducă o viaţă cu compasul, să nu bea alcool deloc, nici băuturi răcoritoare colorate, să nu se delecteze cu cafea, să evite alimentele de genul ciocolată, cacao etc. Bolnavul de epilepsie trebuie, mai presus de orice, să nu se abată cu niciun milimetru de la tratamentul medicamentos.

Pentru a nu risca apariţia crizelor, bolnavul de epilepsie nu e cazul să privească ore lungi la televizor, la ecranul calculatorului, se impun oricum întreruperi ale acestei activităţii la fiecare o jumătate de oră. 

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite