-

Vocile care nu există! Halucinaţiile arată nereguli în psihic

Halucinațiile pot fi la fel de intense și la fel de reale ca percepțiile senzoriale. Acestea sunt frecvente la persoanele cu schizofrenie și sunt, de obicei, experimentate ca voci auditive.

Sunt senzații care par reale, dar sunt create de mintea unei persoane. Ele pot afecta toate cele cinci simțuri. De exemplu, ați putea auzi o voce pe care nimeni altcineva nu o poate auzi sau poate vedea o imagine care nu este reală.

Halucinațiile pot fi înspăimântătoare, dar de obicei există o cauză identificabilă. De exemplu, ele pot apărea ca urmare a consumului abuziv de alcool, droguri, o boală psihică, cum ar fi schizofrenia sau demența, o afecțiune neurologică progresivă, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson, pierderea vederii cauzată de o afecțiune cum ar fi degenerarea maculară - aceasta este cunoscută sub numele de sindromul Charles Bonnet.

Halucinațiile auditive sunt de obicei mai frecvente în boala psihiatrică și în halucinațiile vizuale la tulburările de vârstă înaintată.

Persoanele care au halucinații nu suferă neapărat de o boală psihică. Este destul de frecvent ca oamenii să experimenteze episoade trecătoare de halucinație și mulți oameni se recuperează complet. Persoanele care au experiențe tulburătoare în curs de desfășurare, ar trebui să solicite sfaturi profesionale.

Pentru multe persoane vocile sau viziunile produse de halucinații pot fi tulburatoare și îngrijorătoare. In acest caz, cel mai bine este să căutați ajutor de la medicul specialist, deoarece vă va ajuta să aflați ce cauzează problema. (PM)

Deseori, organismul e amabil cu noi şi ne trimite semnale, tocmai pentru a ne invita să deschidem uşa cabinetului medical. Dar, păgubos, se întâmplă să luăm în glumă înţepăturile unor dureri, inflamaţiile, febra, oboseala, vedeniile şi să nu pornim spre medic.

De altfel, specialiştii susţin că e chiar util să te alarmezi de o sângerare, de o stare febrilă prelungită pentru că sperietura urgentează prezentarea la spital. Implicit, se câştigă un tempo în lupta cu boala, se face ceva mai devreme, căci timpul pierdut până la consultarea medicului e decisiv. Prezentarea la psihiatru se petrece mai greu, cei cu necazuri la psihic nu se consideră atinşi de o boală psihică şi se încăpăţânează să primească terapia psihiatrului.

Unii oameni au halucinaţii, cel mai adesea halucinaţii vizuale sau auditive. Aceştia văd pasămite mulţi păianjeni, care năvălesc peste ei, se îngrozesc şi o iau la fugă, când în realitate antipaticele insecte nu există. E o percepţie falsă a realităţii, obiectul viziunii nu se află în jur, este o halucinaţie vizuală.

La ei se întâmplă o defectuoasă legătură între lobul frontal al creierului şi cortexul senzorial. Se întâmplă o stricare a biochimiei creierului. Alţii aud voci, care îi îndeamnă spre anumite acţiuni aiuritoare, de fapt nimeni nu le şopteşte ceva, este vorba de o halucinaţie auditivă. Află mai mult.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Articole înrudite