Prevenirea obezității infantile - cum acționezi? Sfaturile unui specialist în endocrinologie pediatrică
Obezitatea infantilă este o adevărată epidemie, atât la nivel mondial, cât și în România, iar specialiștii trag semnale de alarmă în acest sens.
12 Iulie 2018, 05:19
Însă pentru a-l determina pe un copil să mănânce sănătos, acesta trebuie motivat. Dr. Camelia Bănuț, medic primar pediatrie și medic specialist în endocrinologie, derulează un program axat pe obezitatea infantilă.
„Ne-am schimbat stilul de viață foarte mult, ni se pare că suntem activi dar, de fapt, din punct de vedere fizic suntem mult mai sedentari, alimentele sunt mai la îndemâna noastră și posibilitățile de alegere sunt foarte mari, marketingul este foarte agresiv pentru unele produse nesănătoase și atunci copii sunt primii afectați! Crește consumul de alimente, de calorii goale care sunt acele calorii neînsoțite de nutrienți, de vitamine, de minerale sau proteine; vorbim aici de dulciuri, fast-food. Copiii trebuie să învețe cum să-și aleagă ei mâncarea pentru că după o anumită vârstă primesc bani, au acces la magazine și trebuie să fie învățați cum să își aleagă alimentele, cum să citească etichetele”, a declarat dr. Camelia Bănuț.
Potrivit specialistului, în școala românească se pune accentul pe unele materii la care se susțin examene și uităm, de multe ori, de partea aceasta a stilului de viață care trebuie și ea învățată, în familie și la școală.
„La educație nutrițională suntem puțin deficitari! Nu toți elevii de liceu au cunoștințe despre proteine, vitamine sau minerale. Pe internet găsim foarte multe informații din diferite surse, dar nu toate sunt corecte, iar tinerii nu știu ce să își selecteze dacă nu sunt avizați, ei se axează pe ceea ce li se pare mai credibil sau mai ușor de înțeles”, a adăugat medicul.
Te-ar putea interesa și Bolile coloanei vertebrale, la copii. Sfaturile unui chirurg ortoped
De fapt problema este că în multe dintre unitățile de învățământ copiii mai mari nu au posibilitatea de a lua masa la școală, ei au multe ore într-o zi, cei mai mulți au program de dimineață, mănâncă sau nu mănâncă micul dejun, iar o treime dintre ei sar peste masă, își iau sau nu la ei sandwich-uri și își cumpară la școală ce găsesc, de obicei cornuri, produse de patiserie, sucuri, chipsuri. Apoi, prânzul va fi servit foarte târziu după-amiază, și astfel se înfometează în prima parte a zilei, exact când ei ar avea nevoie de energie pentru a se putea concentra la ore și consumă multe calorii după-amiaza și seara. Așadar, regimul lor alimentar este dezechilibrat.
„Ideal ar fi să existe un loc de luat masa la școală, dacă ei ar lua prânzul la școală poate s-ar rezolva o parte din probleme. Prânzul ar trebui luat până într-o anumită oră, micul dejun la fel, iar ei nu au cum, dacă au ore până la două – trei. Ei chiar au pus această problemă și chiar au cerut asta într-una dintre discuții; ei îi ascult, le dau dreptate, dar măsurile trebuie luate de mai sus”, a precizat medicul pediatru.
Dr. Camelia Bănuț este implicată într-un program dedicat copiilor cu obezitate în care copiii primesc diagnostic și are loc o discuție cu părinții cu privire la programul alimentar.
Află mai mult despre cum poți preveni și trata OBEZITATEA INFANTILĂ
Citește și Displazie septo-optică
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli