-

Ghimbirul, afrodiziacul ideal care arde caloriile

Cunoscut din Antichitate, ghimbirul a trecut de mai multe ori în uitare pentru a reveni la mare preț, datorită proprietăților lui de excepție. Astăzi, este cultivat în toate regiunile tropicale și subtropicale.

În același timp mirodenie și medicament, ghimbirul și-a găsit, deja din timpul Greciei Antice, drumul din India spre Europa, iar, mai apoi, în Evul Mediu, era la mare preț în Veneția, unde produsele aromatice erau prețuite în aur.

În secolul al XV-lea, turta dulce presărată cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire și respect.

Avand nevoie de un climat tropical, ghimbirul a fost cultivat la inceput in China si in India, extinzandu-se rapid in toata Asia musonica, zona numita de primii calatori, pe drept cuvant, Tara Mirodeniilor.

Principalul producator a ramas insa India, cu o productie ce acopera 50% din recolta mondiala, dar ghimbirul din Jamaica se remarca prin calitatea lui de exceptie.

Ghimbirul, Zinghiber Officinale, facand parte din familia Zinghiberaceae, are nume apropiate in majoritatea limbilor moderne, Ginger in engleza, Gingembre in franceza, Ingwer in germana, Zenzero in italiana sau Jengibre in spaniola.

Numele provine din limba sanscrita in care shringavera desemna forma coarnelor de cerb cu care seamana rizomul de ghimbir.

Cu toate ca numele a ajuns la noi prin grecescul zinghiberis si apoi latinescul zingiber, in greaca de astazi este numit piperoriza, adica radacina de piper, datorita gustului iute al rizomului de ghimbir.

Citeste continuarea AICI

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite

 • Sofia, frumusețea înțelepciunii

  Sofia este un prenume des intalnit astazi la aproape toate popoarele europene, dar a inceput sa fie folosit destul de des inca din primele veacuri crestine.

 • Înălțarea Sfintei Cruci

  Inaltarea Sfintei Cruci reprezinta cea mai veche si, totodata, cea mai importanta sarbatoare din calendarul ortodox consacrata cinstirii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

 • Teodora și Teodor, darurile lui Dumnezeu

  Prenumele Teodora si corespondentele lui masculine, Teodor si Tudor, sunt derivate de la Theodoros / Theodora, nume frecvent la vechii greci, intrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme.

 • Ana, frumusețea unui nume simplu

  Ana este unul dintre cele mai raspandite prenume feminine si provine de la un vechi nume ebraic, Hannah, asociat verbului hanah care inseamna a avea mila, a binevoi.

 • Anasonul: Arome colorate

  Binecunoscutul anason, una dintre cele mai vechi plante aromatice cunoscute de om, face parte din familia Apiaceae, fiind inrudit cu morcovul, si creste in zona Marii Mediterane, mai ales in Turcia, Spania si Siria.