Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înapoi din viaţa de apoi. Mărturiile a 154 de pacienţi care au trecut prin moarte clinică

Chiar dacă nimeni nu ştie cu adevărat ce se întâmplă când murim, mulţi oameni povestesc lucruri incredibile despre ceea ce au experimentat aflându-se în moarte clinică sau „revenind” din viaţa de apoi.

30 Iulie 2018, 16:09



Astfel de experienţe îmbracă multe forme, dar cele mai multe au nişte elemente comune: perceperea unei lumini puternice, o senzaţie de calm şi linişte absolută şi parcurgerea unui tunel.

Un studiu din 2017 a analizat cât de frecvent şi în ce ordine au fost percepute aceste elemente de către oamenii care au experimentat moartea clinică sau „călătoria” în viaţa de apoi.

Rezultatele, care sunt o sondare a vieţii de apoi, sugerează că toate experienţele din preajma morţii sunt unice (croite pe profilul individului), dar au elemente comune.

Cercetătorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au analizat aceste elemente comune ale cazurilor de moarte clinică.

„Din câte ştim, până acum nu s-a făcut nici un studiu riguros pentru a afla dacă experienţele de moarte clinică urmează un tipar clar. Scopul studiului nostru a fost să stabilească următoarele:

1. frecvenţa cu care aceste elemente sunt observate la nivel global (în toate cazurile analizate) şi 2. poziţia cronologică pe care fiecare element o ocupă în relatările pacienţilor” – Charlotte Martial, conducătoarea studiului.

Cele mai frecvente experienţe de moarte clinică
Cercetătorii au colectat şi analizat 154 de relatări ale unor persoane care au experimentat fenomenul de moarte clinică. Studiul a relevat că, în drumul spre viaţa de apoi, fiecare om trece prin patru fenomene.

Fenomenul constatat cel mai frecvent a fost senzaţia de pace (80% dintre participanţi), percepţia unei lumini puternice (69%) şi întâlniri cu spirite sau oameni (64%).

Pe de altă parte, fenomenele cele mai rar întâlnite au fost gândurile accelerate (la doar 5% dintre participanţii la studiu) şi clarviziuni (4%).

În ceea ce priveşte succesiunea evenimentelor (ordinea cronologică în care persoanele au perceput aceste fenomene), cele mai multe „călătorii” spre viaţa de apoi au început cu experienţa extracorporală (părăsirea corpului fizic) şi s-au sfârşit cu revenirea spiritului/sufletului în trup (36%).

Potrivit conducătoarei studiului, acest fapt sugerează că experienţele de moarte clinică par a fi declanşate de un sentiment de detaşare de corpul fizic şi se încheie cu revenirea sufletului în corp.

Per total, cea mai frecventă ordine de desfăşurare a evenimentelor, raportată de 22% dintre participanţi, a fost următoarea:

experienţă extracorporală (părăsirea trupului fizic);
călătorie printr-un tunel;
perceperea unei lumini puternice;
instalarea unei senzaţii de pace.

Chiar dacă toţi participanţii la studiu au raportat elemente comune, cercetătorii sunt convinşi că fiecare „revenire” din viaţa de apoi se desfăşoară după un tipar unic.

„Rezultatele studiului nostru arată că experienţele de moarte clinică au un caracter universal, adică pot avea elemente comune dintr-un anumit fenomen. Dar, în acelaşi timp, am observat că ordinea în care pacienţii au relatat că au experimentat anumite fenomene a variat”, a afirmat Charlotte Martial.

Potrivit acesteia, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a investiga în ce măsură concepţiile de viaţă şi cultura pacienţilor, alături de mecanismele neurofiziologice ale fiecăruia determină modul de desfăşurare a experienţelor din preajma morţii.

Află ce se întâmplă în corpul tău când mori pe KFETELE.RO

De toate 28 Decembrie 2018, 09:32

Pericolul întreruperii tratamentelor medicale

În unele boli, după diagnosticare şi pornirea tratamentului, bolnavii se simt evident mai bine, destul de devreme. Este o...

Pericolul întreruperii tratamentelor medicale
De toate 28 Decembrie 2018, 09:26

Îți este frig tot timpul? Află ce probleme de sănătate poți avea

Există o varietate de condiții care ar putea explica de ce vă simțiți ca și cum ar exista o iarnă nesfârșită care se...

Îți este frig tot timpul? Află ce probleme de sănătate poți avea
De toate 23 Decembrie 2018, 08:18

Aşa se face cel mai bun COZONAC de Crăciun

Gospodinele îl trântesc şi pun un ingredient secret în compoziţia cozonacului. Cozonacul lor iese mereu şi pufos şi gustos!

Aşa se face cel mai bun COZONAC de Crăciun
De toate 23 Decembrie 2018, 07:38

Bea asta în fiecare dimineaţă şi slăbeşte 10 kilograme în 30 de zile!

Acest truc simplu te ajuta sa slabesti 10 kilograme in 30 de zile fara sa tii dieta stricta. Ba chiar vei putea sa mananci...

Bea asta în fiecare dimineaţă şi slăbeşte 10 kilograme în 30 de zile!
De toate 21 Decembrie 2018, 12:20

De ce se divorțează atât de mult în ianuarie

De ani de zile, oamenii numesc luna ianuarie drept „luna divorțurilor”. Chiar dacă un studiu de la Universitatea din...

De ce se divorțează atât de mult în ianuarie
De toate 21 Decembrie 2018, 11:03

Obiceiuri bizare de Crăciun. Împodobirea bananului și pariurile din Suedia

Craciunul inseamna sarbatoare, oferire si primire de cadouri, colinde si mese bogate. Sunt atat de multe elemente diferite...

Obiceiuri bizare de Crăciun. Împodobirea bananului și pariurile din Suedia
De toate 20 Decembrie 2018, 18:40

Pizza de post. Reţetă rapidă şi delicioasă

O reteta atat de buna, ca nici nu te vei gandi ca este de post. Pizza cu legume, sanatoasa, cu ingrediente simple, de vara....

Pizza de post. Reţetă rapidă şi delicioasă
De toate 20 Decembrie 2018, 18:30

4 trucuri să elimini energiile negative din casa ta

Energiile negative iti pot face mult rau daca nu le cureti periodic. Cum apar energiile negative?

4 trucuri să elimini energiile negative din casa ta