Ascultă Radio Antena Satelor Live

Temperaturile scad simţitor şi vin ploile de toamnă

ANM a actualizat prognoza pentru prima jumătate a lunii noiembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

29 Octombrie 2018, 12:49

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

Până în data de 31 octombrie vremea deosebit de caldă va persista, cu temperaturi medii diurne în jurul a 25 de grade.

Din 1 noiembrie valorile termice vor fi în scădere, de la o medie de 22 de grade în prima zi, la 14 grade în ultimele zilei de prognoză. Totodată, media minimelor termice se va menține în jurul valorii de 11 grade până în ziua de 2 noiembrie, apoi va scădea spre 5...6 grade în diminețile de 10 și de 11 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi slabe sau burniță, pe suprafețe mici, va fi mai ridicată după data de 7 noiembrie

TRANSILVANIA

Între 29 octombrie și 3 noiembrie vremea va rămâne deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 21 și 24 de grade și ale temperaturilor minime între 7 și 10 grade.

Din 4 noiembrie și până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 6 grade, iar cele minime cu 5 grade. Vor fi ploi de scurtă durată, pe suprafețe mici, la începutul intervalului de prognoză și din nou în ultimele zile ale acestuia.

MOLDOVA

În ultimele zile ale lunii octombrie vremea va rămâne deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 22 și 24 de grade. În noiembrie se va răcori treptat, iar până în ziua de 11, valorile termice diurne vor ajunge la 12 grade. Temperaturile medii nocturne se vor situa în jurul valorii de 11 grade până spre sfârșitul primei săptămâni, apoi vor scădea și vor ajunge la aproximativ 4 grade la finalul intervalului de prognoză. Doar izolat vor fi condiții pentru ploi slabe sau burniță.

OLTENIA

Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, îndeosebi în primele trei zile, când media maximelor termice va fi de 24...25 de grade. Din data de 1 noiembrie acestea vor scădea treptat și vor ajunge, în ultimele zile de prognoză, până la 14...15 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variații importante până în data de 2 noiembrie și se vor situa în jurul valorii de 11 grade, apoi vor scădea spre 5...6 grade în ziua de 11 noiembrie. Doar pe suprafețe mici vor fi posibile ploi slabe în jurul datei de 30 octobrie și după data de 7 noiembrie.

BANAT

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea se va menține mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a valorilor termice diurne cuprinsă între 23 și 25 de grade. Ridicate vor fi și temperaturile nocturne, iar media acestora va avea variații mai mari, între 10 și 14 grade, cea mai răcoroasă dimineață fiind cea de 31 octombrie. Din data de 4 noiembrie se va intra într-un proces de răcorire treptată, astfel că până la finalul celei de a doua săptămâni se va ajunge la medii ale temperaturilor maxime de 16 grade și ale temperaturilor minime de 6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai ridicată în jurul datei de 30 octombrie, precum și după data de 6 noiembrie.

DOBROGEA

În primele trei zile media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar a minimelor va fi de 13...14 grade. Din data de 1 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcorire ce va face ca la finalul intervalului de prognoză media temperaturilor diurne să fie de cel mult 14 grade, iar a celor nocturne de 8 grade. Doar izolat și trecător vor fi posibile ploi slabe sau burniță.

CRIŞANA

În prima săptămână de prognoză vremea se va menține deosebit de caldă, cu variații ale mediei temperaturilor maxime între 21 și 25 de grade, iar ale celor minime între 10 și 14 grade. În cea de a doua săptămână valorile termice vor fi în scădere treptată, spre maxime medii în jurul a 16 grade și minime medii de 5...6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai ridicată în jurul datei de 30 octombrie, precum și după data de 6 noiembrie.

MARAMUREŞ

Până în data de 3 noiembrie valorile termice vor avea variații la valori mult mai ridicate decât în mod normal la această dată. Astfel, media temperaturilor maxime va fi între 21 și 24 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Din data de 4 noiembrie și până la sfârșitul celei de a doua săptămâni vremea va intra într-un proces de răcire treptată, iar media maximelor termice va ajunge la 14...15 grade și a minimelor la 4...5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 30 noiembrie și din data de 7 noiembrie.

LA MUNTE

În prima săptămână vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime între 13 și 16 grade și a minimelor între 6 și 10 grade. În cea de a doua săptămână se va răcori treptat, astfel că la finalul ei media maximelor nu va mai depăși 8 grade, iar a minimelor 1...2 grade. Vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată mai ales la începutul intervalului și după data de 6 noiembrie.

Foto: Pixabay

Etichete : prognoza meteo
Romania 29 Decembrie 2018, 17:22

Cum va fi vremea de Revelion şi când loveşte viscolul

Precipitaţiile abundente, ninsorile şi viscolul, îşi vor face apariţia după 1 ianuarie, la fel şi gerul cumplit.

Cum va fi vremea de Revelion şi când loveşte viscolul
Romania 27 Decembrie 2018, 08:31

Sfântul Ștefan: Semnificația numelui, tradiții și obiceiuri

Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se...

Sfântul Ștefan: Semnificația numelui, tradiții și obiceiuri
Romania 27 Decembrie 2018, 06:37

Ștefan, cel care poartă coroana

Ștefan este un nume cu rezonanță în istoria românilor (nu mai puțin de 13 domnitori ai Moldovei au purtat acest nume), vechi...

Ștefan, cel care poartă coroana
Romania 24 Decembrie 2018, 04:33

Cristian, cel care îl urmează pe Hristos

Prenume frecvente astăzi, Cristian și Cristiana provin de la numele personale latinești Christianus și Christiana, la origine...

Cristian, cel care îl urmează pe Hristos
Romania 21 Decembrie 2018, 12:13

Hotelul de Gheață: O nouă variantă a minunii din inima Făgărașilor

Chiar dacă vremea a fost potrivnică, iarna s-a lăsat așteptată, iar viscolul a-ntârziat ridicarea zidurilor de gheață,...

Hotelul de Gheață: O nouă variantă a minunii din inima Făgărașilor
Romania 18 Decembrie 2018, 12:46

Cele mai frumoase 100 de urări de Crăciun pentru cei dragi

Vrei să trimiți mesaje de Crăciun celor dragi, dar n-ai inspirație? Ai venit unde trebuie. Ai aici o colecție de 100 urări de...

Cele mai frumoase 100 de urări de Crăciun pentru cei dragi
Romania 17 Decembrie 2018, 06:29

Daniel, judecata lui Dumnezeu

Prenumele Daniel, cu femininul Daniela, răspândit și frecvent în onomastica multor popoare vechi sau moderne, evocă numele...

Daniel, judecata lui Dumnezeu
Romania 12 Decembrie 2018, 06:20

Sfântul Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni

In fiecare an, pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Spiridon, grabnic facator de minuni si...

Sfântul Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni