-

Vârstnicii, mai rezistenți în cazul producerii unui infarct

Un infarct miocardic, denumit în mod obișnuit un atac de cord, este un eveniment care pune viața în pericol și care se poate întâmpla oricui. Boala cardiacă și atacurile de cord pot fi prevenite sau întârziate.

Acesta este în mod obișnuit asociat cu o formă de boală cardiacă care afectează fluxul de sânge către inimă.

Simptomele unui infarct miocardic includ, dar nu se limitează la, epigastralgia, care este o durere opresivă în abdomenul superior, durere în brațul stâng, maxilar și spate.

Insuficiența respirației, transpirația profundă și senzația de "moarte" sunt, de asemenea, foarte frecvente.

Boala cardiacă și atacurile de cord pot fi prevenite sau întârziate.

Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoaștem factorii de risc, astfel încât să îi putem recunoaște și să luăm măsuri preventive pentru a le corecta.

Toată lumea trebuie să ia măsuri pentru a preveni bolile de inimă.

Cu toate acestea, anumite persoane sunt expuse unui risc mai mare decât altele.

Factorii de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral depind de stilul de viață, obiceiurile și condițiile de sănătate. De exemplu, obezitatea crește riscul unui atac de cord.

Persoanele care suferă de obezitate dezvoltă adesea condiții cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Ambele condiții pot provoca probleme cardiace. Fiind supraponderali sau obezi poate duce la o boală coronariană chiar dacă diabetul sau tensiunea arterială ridicată nu sunt prezente.

Stilul de viață poate afecta, de asemenea, inima.

Fumatul, de exemplu, poate deteriora arterele, poate scumpi tensiunea arterială, poate limita cantitatea de oxigen furnizat țesuturilor corporale și poate crește riscul formării cheagurilor de sânge. (PM)

Se zice că tinereţea este un avantaj privind sănătatea, că organismul încă neuzat se luptă mai vârtos cu bolile, că anticorpii imunităţii sunt mai combativi.

Totuşi, unele situaţii contrazic aceste ziceri. De pildă, tinerii mor mai des, la primul infarct, decât vârstnicii cu afecţiuni cardiace.

Bărbaţii tineri, în floarea vârstei, fac tot mai des infarcturi soldate cu decese de la primul atac.

Spre mirarea multora, unii vârstnici, cardiaci vechi, suferă câte trei infarcturi pe care le depăşesc, se duc iarăşi la serviciu, şi cu oarece cumpătare în regimul de viaţă şi conştiinciozitate în respectarea tratamentului trăiesc o bună bucată de timp.

Am întrebat reputaţi cardiologi care este explicaţia acestui aparent paradox şi am primit un răspuns în acord cu logica.

Un suferind de inimă care a strâns ceva vechime are un sistem cardiovascular cât de cât adaptat acestei situaţii nu tocmai normale.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

foto: pixabay

Articole înrudite