-

Secretul bobguiaşului

„Bobguiaş” este o mâncare celebră în Ardeal, din bucătăria maghiară. Practic, este o ciorbă de fasole mai deasă, cu mai puţină zeamă decât o supă obşnuită, dar neapărat cu carne şi cu afumătură.

De regulă, se are în vedere cantitatea de fasole folosită, care trebuie să corespundă cu cea de carne.

Dacă punem 500 de grame de fasole, ar trebui să punem cam tot atât carne, amestecată, carne de porc şi ciolan afumat, fără os, sau costiţă afumată.

„Pregătirea nu e mai grea decât pentru orice altă ciorbă, dar e nevoie de timp pentru a se face, pentru că e nevoie să fie făcută la foc mic. Ăsta e secretul, pentru că la foc iute nu va avea aceeaşi savoare”, spune Mariana, bucătăreasă la un restaurant din Baia Mare.

„Pentru a grăbi, un pic, prepararea, e bine să punem fasolea la înmuiat, de cu o seară înainte, în apă călduţă. Până dimineaţă îşi va dubla volumul, dar va înjumătăţi timpul de fierbere”, mai spune bucătăreasa, arătând că fasolea uscată are nevoie de aproape patru ore pentru a fi bine fiartă.

Însă, mai spune ea, mai este un secret al bobguiaşului, pe care doar bucătarii pricepuţi îl ştiu. „Nu ştim exact de ce, dar atunci când este gătit în cantitate mai mare, la ceaun, gustul este mult mai bun”, mai spune femeia.

Astfel, avem nevoie de:

500 g fasole uscată

500 - 600g carne (amestec, carne de porc şi ciolan afumat sau costiţă afumată)

2-3 cepe (două potrivite sau trei, dacă sunt mai mici)

1-2 ardei graşi

2 morcovi potriviţi

Citeste continuarea pe KFETELE.RO

Articole înrudite