-

Tratamente pentru artroză

Artroza are două definiții - una anatomică și una patologică. Artroza este termenul pentru orice articulație în organism. Nu este un termen utilizat frecvent pentru a descrie boala articulară degenerativă.

Artroza este o boală articulară cauzată de uzura cronică a cartilajelor. Spre deosebire de durerea artritei, care este adesea nocturnă și apare mai mult sau mai puțin continuă, durerea de artroză este adesea resimțită în timpul zilei și accentuează în timpul mișcării.

O articulație, la rândul ei, este punctul în care două oase se întâlnesc într-un mod care permite mișcarea (articularea). Diferitele tipuri de articulații - bile și prize, articulații, articulații condiloide, pivot, alunecare și articulații șa - articulează în moduri specifice.

Artroza este, de asemenea, termenul pentru o boală degenerativă a articulației, în cazul în care cartilajul de căptușeală al articulației erodează în timp.

Artroza este un termen larg pentru bolile degenerative și alte afecțiuni ale articulației și este mai bine înțeleasă sub forma osteoartritei.

Prin urmare, termenul arthosis este uneori considerat a fi sinonim cu osteoartrita, în timp ce alteori artroza este văzută ca un preludiu sau în stadiile incipiente ale osteoartritei.

Pentru a înțelege pe deplin sensul artrozei, este important să înțelegem mai întâi anatomia articulației.

Simptomele artrozei se dezvoltă foarte lent. În stadiile incipiente ale eroziunii cartilajelor, nu există simptome.

Mai mult, aceasta este o afecțiune degenerativă mai degrabă decât inflamatorie și, prin urmare, poate trece neobservată pentru perioade lungi de timp.

Odată ce simptomele încep, atunci se agravează treptat pe o perioadă lungă de timp. (PM)

Curgerea timpului atacă fără milă articulaţiile, se degradează cartilagiul, se modifică în rău compoziţia lichidului sinovial de ungere şi se ajunge la uzura în încheieturi, în articulaţii, numele bolii fiind de artroză.

În extremis, articulaţia stricată, cu dureri şi anchilozări, se înlocuieşte cu proteze de articulaţie.

Este oare bine să se treacă la protezare devreme, de la primele neplăceri, sau această ultimă soluţie este cazul să fie înfăptuită după ce s-au epuizat tratamentele cu medicamente?

De la această dilemă au pornit polemici între reumatologi, care sunt de fapt medici internişti, şi ortopezi, care sunt şi chirurgi.

Profesorul Andrei Firică, şef de şcoală în ortopedie, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei susţine că nu trebuie să întârzii prea mult cu grefarea unei proteze, să apelezi la această soluţie când articulaţia s-a făcut praf şi pulbere.

Venind pentru protezare în fază avansată a artrozei, când deteriorarea articulaţiei este profundă, chirurgul este obligat să sacrifice mult os pentru implantarea protezei. Reumatologii nu cred că e cazul să apelezi la proteză până nu epuizezi terapiile medicamentoase.

Ei pledează pentru tratamente cu antiinflamatoare şi, în situaţia de dureri mari, pentru infiltraţiile cu medicamente chiar în epicentrul artrozei.

Numai că medicamentele antiinflamatoare au o listă destul de mare de efecte secundare rele, dintre care şi atacul antiinflamatoarelor asupra mucoasei digestive, care provoacă hemoragii digestive cu pericol mare.

Citeste continuarea AICI

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite