-

Mersul grăbit te ajută să învingi bolile

Ştiinţa a ales o deviză trâmbiţată cu insistenţă şi anume că mişcarea este cea mai la îndemână metodă de a-ţi conserva sănătatea, dar şi de a frâna efectele rele ale bolilor.

Unii, comozi din fire, îşi găsesc scuza de a rămâne în fotoliu cu televizorul în faţă după amiaza, de a nu se ridica din faţa calculatorului şi la serviciu şi acasă, iar argumentul este că n-au timp să meargă la sala de sport.

Dar ei uită cât de eficient este mersul pe jos, cât de binefăcătoare este plimbarea zilnică de minimum o jumătate de oră.

Totuşi, medicina atrage atenţia că mersul pe jos lăudat nu trebuie să fie o plimbare în dorul lelii, să-ţi târăşti cu dezinteres paşii.

Mersul util pentru organism trebuie să fie ca şi când te grăbeşti să nu întârzii la serviciu, să tindă spre gâfâit, dar să nu-l atingă.

Astfel, inima pompează mai bine sângele binefăcător şi vom arăta că lucrarea muşchilor este foarte importantă în returul sângelui spre inimă după ce şi-a donat oxigenul şi substanţele nutritive către celulele oricărui ţesut.

Inima îşi manifestă efectul de pompă, de împingere a sângelui spre toate colţurile organismului, drumul fiind arterele.

După schimbul de oxigen şi nutrienţi sângele trebuie să se întoarcă la inimă pentru a ajunge în plămâni pentru o nouă oxigenare.

Ei bine, returul sângelui contra gravitaţiei se petrece prin presiunea, prin apăsarea muşchilor pe vene. 

Citeste continuarea AICI

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite