-

Graficele de creștere la copii. Când e cazul să ne îngrijorăm?

De când vine copilul pe lume, una din preocupările părinților și ale pediatrilor este să îl măsoare și să îl cântărească pentru a vedea dacă se dezvoltă bine.

Încet, încet mulți părinți resimt acest tip de stres și urmăresc cu interes (ca o dovadă a reușitei lor în rolul de părinți buni) sau se îngrijorează lunar așteptând verdictul medical: a luat bine sau nu în greutate? 

Cati centimetri a crescut luna asta?

Inaltimea lui este normala pentru varsta sa? Unii parinti sunt mandri ca al lor a luat in primele luni peste un kilogram pe luna. In timp ce altii isi fac o multime de procese de constiinta ca sugarul nu a crescut in greutate mai mult de 500 grame lunar.

Intrebari si temeri apar in mintea parintilor grijulii si dornici ca cel mic sa fie perfect. Sau cat mai aproape cu putinta de indicii din graficele de crestere.

In acest articol ne propunem sa descrifram cat mai multe informatii despre graficele de crestere care ne masoara ani de zile evolutia copilului si deseori alunga linistea unui parinte.

Priviti o poza de grup cu copii in clasa I si nu veti gasi copii identici la greutate sau inaltime, desi au aceeasi varsta. Unii copii par pierduti in poza, asa sunt de firavi fata de colegii lor.

In timp ce altii efectiv sunt cu un cap si un umar deasupra colegilor lor. Acesta este adevarul: copiii cresc in ritmul lor propriu in functie de o multitudine de factori. Inalti, scunzi, mici, mari – sunt o multime de forme si dimensiuni de copii normali si sanatosi la toate varstele.

Sexul copilului, genele mostenite de la parinti, alimentatia, activitatea fizica, problemele de sanatate, mediul in care traiesc, hormonii si stilul de viata.

Toti acesti factori influenteaza inaltimea si greutatea unui copil la orice varsta. Iar multi dintre acesti factori variaza de la familie la familie.

Asadar, cum isi da seama un medic daca un copil este „normal” dupa ce il masoara in inaltime si greutate?

Daca se dezvolta in grafic? Sau daca are anumite probleme de sanatate care ii afecteaza cresterea?

Un medic foloseste graficele de crestere ca sa primeasca raspuns la aceste intrebari. Iata mai jos cateva informatii despre graficele de crestere si ce indica ele despre sanatatea copilului tau, conform kidshealth.org.

De ce folosesc medicii graficele de crestere?

Graficele de crestere fac parte din orice control medical de rutina pentru copil si indica felul in care se dezvolta copilul tau in comparatie cu alti copii de acelasi sex si aceeasi varsta.

Ele mai indica medicului care este curba evolutiei copilului tau in timp pentru inaltime si greutate, precum si daca el se dezvolta proportional.

Sa spunem ca un copil a crescut cu o anumita rata pana la 2 ani. Dupa care brusc a inceput sa se dezvolte cu o rata mult mai mica decat alti copii.

Acest lucru poate indica o problema de sanatate. Iar medicul isi poate da seama de acest aspect privind graficul de crestere al copilului tau.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite