-

Compensaţiile pentru întârzierea trenurilor, amânate încă 5 ani

Acordarea despăgubirilor pentru întârzierea trenurilor va rămâne un vis pentru călătorii CFR şi în următorii cinci ani. Acestea ar fi trebuit acordate începând cu acest an, dar Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se amână introducerea lor până în 2024.

La cum merg trenurile de călători astăzi în România, despăgubirile ar fi imense, iar pentru cel mai mare operator, compania CFR Călători, acest lucru ar fi cauzat serioase probleme financiare. Numai în 2017, trenurile de călători au totalizat întârzieri de peste 4,96 de milioane de minute, ceea ce înseamnă aproape 10 ani.

În decembrie 2009, intrau în vigoare dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 prin care acordarea compensaţiilor devenea obligatorie în cazul întârzierilor.

Regulamentul prevedea însă că statele membre UE pot obţine maximum trei derogări de la aceste dispoziţii, de câte cinci ani fiecare. Guvernul se pregăteşte acum să uziteze de cea de a treia derogare pentru a salva compania CFR Călători.

Întârzieri tot mai mari

Deşi a evitat până acum timp de 10 ani să acorde compensaţii financiare pentru întârzierea trenurilor de călători, situaţia nu este prea mult schimbată, numărul minutelor de întârziere crescând constant.

De exemplu, în 2012 întârzierile trenurilor de călători au totalizat 4,1 milioane de minute, iar în 2017 ajunseseră la 4,96 milioane de minute, conform ultimului raport de activitate publicat de CFR Infrastructură.

În acelaşi timp, numărul minutelor de întârziere provocate de starea precară a infrastructurii feroviare a crescut de la 1,53 milioane în 2012, la 2,08 milioane în 2017, potrivit aceluiaşi document.

Citeste continuarea AICI

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Articole înrudite

 • Munca la calculator şi hernia de disc cervical

  Discurile herniate pot apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar ele apar cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale și ale coloanei vertebrale inferioare.

 • Reguli noi pentru înscrierea copiilor la grădiniță

  Începând cu anul viitor, părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare, arată cel mai nou proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională.

 • Gheara-mâţei, un leac naturist împotriva ulceraţiilor sau depresiei

  Gheara mâței este recomandată ca fiind una dintre cele mai bune antivirale pentru a stimula sistemul imunitar și a lupta împotriva infecțiilor.  Ea are și proprietăti anti-inflamatorii, antimutagenic și antioxidante.

 • Boala ochilor înlăcrimați - Cauze și tratament

  Ochii înlăcrimați (sau, în termeni medicali, epifora) apar atunci când sunt produse lacrimi în exces. Acestea, în loc să se scurgă prin canalul naso-lacrimal, ajung pe față. Lăcrimare excesivă este definită ca preaplinul de lacrimi de la unul sau ambii ochi.

 • Semne care ar putea prevesti un atac de cord

  Problemele cardiace nu vin cu semne clare de avertizare. Unele simptome ale inimii nu au loc nici măcar în piept și nu este întotdeauna ușor să îți dai seama exact ce se întâmplă cu tine. Este important să se cunoască simptomele unui atac de cord pentru a știi cum să acționezi.