-

Compensaţiile pentru întârzierea trenurilor, amânate încă 5 ani

Acordarea despăgubirilor pentru întârzierea trenurilor va rămâne un vis pentru călătorii CFR şi în următorii cinci ani. Acestea ar fi trebuit acordate începând cu acest an, dar Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se amână introducerea lor până în 2024.

La cum merg trenurile de călători astăzi în România, despăgubirile ar fi imense, iar pentru cel mai mare operator, compania CFR Călători, acest lucru ar fi cauzat serioase probleme financiare. Numai în 2017, trenurile de călători au totalizat întârzieri de peste 4,96 de milioane de minute, ceea ce înseamnă aproape 10 ani.

În decembrie 2009, intrau în vigoare dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 prin care acordarea compensaţiilor devenea obligatorie în cazul întârzierilor.

Regulamentul prevedea însă că statele membre UE pot obţine maximum trei derogări de la aceste dispoziţii, de câte cinci ani fiecare. Guvernul se pregăteşte acum să uziteze de cea de a treia derogare pentru a salva compania CFR Călători.

Întârzieri tot mai mari

Deşi a evitat până acum timp de 10 ani să acorde compensaţii financiare pentru întârzierea trenurilor de călători, situaţia nu este prea mult schimbată, numărul minutelor de întârziere crescând constant.

De exemplu, în 2012 întârzierile trenurilor de călători au totalizat 4,1 milioane de minute, iar în 2017 ajunseseră la 4,96 milioane de minute, conform ultimului raport de activitate publicat de CFR Infrastructură.

În acelaşi timp, numărul minutelor de întârziere provocate de starea precară a infrastructurii feroviare a crescut de la 1,53 milioane în 2012, la 2,08 milioane în 2017, potrivit aceluiaşi document.

Citeste continuarea AICI

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Articole înrudite

 • Roșiile românești, sigure pentru consum

  Prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) efectuează în această perioadă controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în programul guvernamental de sprijin pentru tomate pentru a determina calitatea acestora.

 • Beneficiile merelor pentru organism

  Merele sunt alimentele-minune care pot fi consumate în orice dietă, nu au contraindicaţii deosebite, fiind recomandate chiar şi diabeticilor.

 • Beneficiile incredibile ale consumului de orez negru

  În perioada când China era condusă de un împărat, orezul negru era un aliment rezervat exclusiv familiei regale, datorită profilului său nutrițional și abilităților de vindecare.

 • Cum poţi evita infarctul: Ce ne sfătuiesc medicii

  Cazurile de deces datorate atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale sunt mai puțin frecvente în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, încă facem boli cardiovasculare la fel de des.

 • Trucuri simple pentru sănătatea vezicii urinare

  Vezica este de obicei de mărimea unui grapefruit mare. Se poate întinde mult mai mult când este nevoie și se restrânge când este gol. Vezica este conectată la rinichi prin două tuburi lungi numite uretere. Detalii: