-

Tot ce trebuie să știi despre constipația la copiii mici

Constipația este o cauză foarte comună la copii, dar pentru unii, aceasta poate deveni o problemă cronică. Constipația se datorează, de obicei, unei diete care nu include suficientă apă și fibre. Detalii pe larg:

Dieta poate ajuta intestinele să se miște în mod corespunzător.

Copiii care mănâncă o mulțime de alimente procesate, brânzeturi, pâine albă și carne pot deveni constipați destul de des.

Consumul unei alimentații mai sănătoase cu alimente bogate în fibre, fructe, legume și cereale integrale, pot rezolva problema.

 În primul rând, cum puteți decide dacă copilul dvs. este chiar constipat?

Există o mare varietate în frecvența mișcărilor intestinale, așa că, în cazul în care copilul dumneavoastră nu are scaun în fiecare zi, aceasta nu înseamnă neapărat că este constipat.

În plus, frecvența scaunelor scade odată cu vârsta: copiii mici au scaune adesea de mai multe ori pe zi, dar în momentul în care copilul este preșcolar, frecvența scaunului va fi similară cu cea a unui adult.

Aproximativ 90% dintre copii au o mișcare intestinală cel puțin în fiecare zi.

Concret, un copil este considerat constipat atunci când are mai puțin de trei mișcări intestinale într-o săptămână, are probleme cu o mișcare intestinală sau când scaunul este uscat și neobișnuit de mare. (PM)

Pentru parinti este destul de greu sa-si dea seama cand copiii mici au probleme legate de constipatie. In timp ce unii copii au scaun in fiecare zi, altii pot avea o data la doua-trei sau chiar mai multe zile.

Sa vezi un WC gol zi dupa zi, poate aduce panica in randul parintilor, insa, de obicei, constipatia la copiii mici nu este un semn de boala.

De obicei este o problema legata de alimentatie.

Cand putem vorbi de constipatie la copiii mici?

In general, copiii mici au un scaun pe zi. Daca are mai putin de trei scaune pe saptamana, iar acestea sunt tari si dificil de expulzat, atunci vorbim de constipatie.

De asemenea, daca scaunul este foarte mare, tare, uscat si insotit de dureri abdominale sau sange, copilul este constipat.

Nu te ingrijora nici daca cel mic se confrunta din cand in cand cu constipatia. Insa daca acest episod dureaza cel putin doua saptamani, este vorba despre constipatie cronica si trebuie consultat neaparat un medicul pediatru.

Ar mai trebui sa fii atent si la alte simptome precum: dureri de stomac, balonari, stari de greata, pierderea apetitului, stare de indispozitie, plange/tipa in timpul eliminarii scaunului, evitarea WC-ului, transpiratii, urme de scaun lichid pe scutec sau pe lenjerie.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite