-

Cum păstrăm vitaminele alimentelor

Te-ai întrebat vreodată ce trucuri poți aplica pentru ca alimentele să-și păstreze conținutul de vitamine atât de important pentru fiecare organism?

Este simplu, trebuie doar să te informezi puțin, iar noi suntem aici să îndeplinim această misiune. Nutriționista Alina Stoica a alcătuit o mică listă a trucurilor care te vor ajuta să te bucuri mai mult de prospețimea și gustul alimentelor.

Spală legumele și fructele sub jetul de apă. Evită să le afunzi, pentru că unele vitamine se dizolvă în apă.

Dacă nu este vizibil afectată coaja legumelor și a fructelor, nu o îndepărta – chiar și în cazul morcovilor, a păstârnacului sau a cartofilor. Cele mai multe vitamine și minerale se găsesc imediat sub coajă, nu în miez.Gătește legumele și fructele în cantități mici de apă, cu capacul pus. Sau, și mai bine, la aburi. Și nu face terci din ele; lasă-le al dente.

Unele vitamine sunt sensibile la căldură, așa că încearcă să reduci cât mai mult timpul de procesare.Dacă trebuie să tai legumele înainte de a le găti, taie-le în bucăți cât mai mari.

Cu cât sunt mai puține suprafețele expuse, cu atât se păstrează mai multe vitamine.Folosește apa rămasă de la fiertul legumelor pentru a pregăti supe sau sosuri.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Articole înrudite

 • 10 alimente ce contribuie la sănătatea ochilor

  Oamenii sunt tentați să creadă că diminuarea progresivă a calității văzului este un proces inevitabil, fiind parte din modificările prin care trece organismul odată cu înaintarea în vârstă. Adevărul este acela că un stil de viață sănătos poate să încetinească acest proces și să reducă în mod considerabil riscul apariției bolilor asociate văzului.

 • Coşul zilnic se scumpeşte

  În plină pandemie de coronavirus, românii încep să constate că multe din produsele alimentare încep să se scumpească.

 • ANPC propune plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate

  În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual.

 • Usturoiul e greu de găsit, cartofii s-au scumpit

  Românii au profitat şi de sfârşitul de săptămână ca să îşi facă provizii. În pieţele Capitalei se fac dezinfecţii periodice, iar precupeţii poartă mănuşi de unică folosinţă.

 • Românii au cheltuit pentru alimente şi băuturi răcoritoare cel mai mult din UE

  Românii au cheltuit pentru alimente şi băuturi racoritoare cel mai mult din Uniunea Europeana, aproape 28% sută din totalul banilor alocaţi pentru consum în 2018.

  Potrivit biroului european de statistică, Eurostat, media în Uniune a depăşit cu puţin 12 procente.

  Cheltuieli mari cu mâncarea au avut şi lituanienii, aproape 21%, şi estonienii, 20 de procente.

  Ponderi de sub 10% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodariilor au fost înregistrate doar în patru state membre: Marea Britanie, Irlanda, Luxembourg şi Austria.

  În total, în 2018, gospodariile din Uniunea Europeana au cheltuit pentru alimente şi băuturi racoritoare peste 1.047 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 7% din PIB-ul Uniunii.

  Sursa: rador

  Foto: pixabay.com