-

Bolile colectivității la copii – cum pot fi prevenite

Odată cu începerea școlii sau a grădiniței, copiii sunt nevoiți să-și petreacă mare parte din zi la orele de clasă. Astfel, este de ajuns ca unul dintre zecile de copii să sufere de o afecțiune transmisibilă pentru a-i infecta și pe ceilalți.

Însă, dacă micuții vor respecta câteva reguli de igienă, aceștia pot să țină la distanță microbii, bacteriile și virusurile.

Daca si tu te numeri printre parintii ai caror copii abia au inceput sa mearga la gradinita sau la scoala, nu este cazul sa intri in panica! Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, bolile colectivitatii la copii sunt de natura infectioasa.

Acestea se transmit prin virusuri, bacterii si alte microorganisme, de la un copil bolnav la celalalt.

Insa atat tu, ca parinte, cat si personalul specializat al scolilor si gradinitelor puteti preveni sau ajuta la vindecarea bolilor colectivitatii. In continuare iti prezentam tipurile de afectiuni, precum si cateva sfaturi utile referitoare la preventie si tratament.

Cele mai comune afectiuni

1. Gripa si raceala

De regula, gripa si raceala se regasesc printre virozele respiratorii frecvente in special in sezonul rece. Atunci, numarul cazurilor de imbolnavire se mareste semnificativ.

Astfel, gripa e o afectiune infectioasa acuta a cailor respiratorii, raspandita in colectivitate mai ales in perioada noiembrie – martie.

In general, printre simptome regasim febra ridicata, frisoanele, durerile in gat, cele musculare, nasul infundat, precum si tusea seaca sau slabiciunea corporala.

Raceala e o infectie respiratorie superioara, cauzata de virusuri ce sunt transmise pe cale orala. Simptomele sunt similare cu cele de gripa (exceptie fac febra ridicata si slabiciunea corporala), fiind insa de intensitate mai scazuta.

Vaccinarea e considerata cea mai sigura metoda de prevenire a acestor boli.

2. Amigdalita

Amigdalita este o afectiune a amigdalelor, care poate fi provocata de un virus ori de catre o bacterie, dar cele mai multe dintre cazuri sunt virale.

Printre simptome vei regasi durerile in gat, inrosirea amigdalelor, dureri la inghitire, febra, tuse si dureri de cap. De multe ori, si glandele din gat vor fi inflamate si vor aparea puncte de puroi pe amigdale.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite