-

Ce poţi trata cu TRAISTA-CIOBANULUI

Foarte cunoscută în medicina tradiţională, traista-ciobanului este o plantă medicinală cu multiple virtuţi terapeutice.

Astfel, preparatele din această plantă au efect garantat în calmarea durerilor abdominale şi în insuficienţa cardiacă compensată.

Pentru prepararea tincturilor, ceaiurilor şi decocturilor este folosită partea aeriană a plantei în timpul înfloririi. Traista-ciobanului este importantă pentru proprietăţile ei tonice, stimulente, antihemoragice, hipotensive şi analgezice. Ea combate cu succes hemoragiile gastrice şi intestinale, enterocolitele, hipertensiunea şi hipotensiunea arterială, arteroscleroza şi angina pectorală. De asemenea, cataplasmele acţionează benefic asupra plăgilor şi rănilor care sângerează continuu.

Preparate din traista-ciobanului recomandate în terapia naturistă:

1.infuzie de traista ciobanului se preparata din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa in caz de administrare interna. Pentru baile de aezut, se va realiza o infuzie mai concentrară (8 linguri planta maruntita uscata la fiecare litru de apa).

2. tinctura: planta intreaga (tulpina, frunze si flori) se toaca marunt si se pune intr-o sticla de 1 litru (pana la refuz), acoperindu-se cu rachiu 38-40%. Se pune la soare timp de 2 saptamani, agitandu-se permanent. Se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa. Se adauga in lichide reci (infuzie, apa, apa cu lamaie si miere).

3. Comprese cu aburi: 2 maini pline de traista ciobanului se pun la aburi intr-o sita si apoi se aplica local.

4. bai de sezut: se ia o jumatate de galeata de plante proaspete sau 100 g de planta uscata si se pun peste noapta la macerat in apa rece. A doua zi extractul obtinut se incalzeste si se face baia de sezut in asa fel incat apa sa acopere rinichii. Baia dureaza 20 minute.

Uz intern: se utilizeaza pentru:
– toate tipurile de hemoragii, inclusive epistaxis (pierderea sangelui pe nas), metroragie(hemoragie uterine independent de menstruatie), deoarece stimuleaza productia de trombocite;

– reglarea fluxului menstrual prea abundent si a cadentei ciclului, deoarece principiile active pe care le contine aceasta planta contracta musculatura uterine; Se beau cate 2 cani de infuzie pe zi timp de 8-10 zile inainte de aparitia menstruatiei.

– in timpul menopauzei, femeile ar trebui sa bea cate 2 cani de infuzie timp de 4 saptamani cu intrerupere de 3 saptamani.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Articole înrudite