-

Copilul tău e bolnav? Vezi ce medicamente NU trebuie să-i dai!

Copiii, în special cei cu vârste cuprinse între unu și doi anișori, sunt mai vulnerabili decât adulții la reacții alergice provocate de medicamente, așa că e bine să te gândești de două ori înainte de a-i da micuțului tău pastile pe bază de rețetă sau care se vând la liber, inclusiv cele naturiste.

Daca juniorul tau curios ingereaza accidental orice fel de medicamente, suna imediat la 112 si cere ajutor medical.

Vezi mai departe ce tipuri de pastile sa nu dai sub nicio forma unui copil intre 12 si 24 de luni.

1. Aspirina

Niciodata nu trebuie sa-i dai copilului de pana la 19 ani aspirina sau medicamente ce contin aspirina. Acest medicament iti poate face micutul vulnerabil la sindromul Reye – o boala rara, dar care poate fi fatala.

Nu pleca de la premisa ca medicamentele pentru copii nu contin aspirina! Citeste eticheta cu atentie (aspirina este denumita uneori „acid acetilsalicilic“ ori „salicilat“) si intreaba medicul sau farmacistul daca nu esti sigura in privinta vreunui medicament.

2. Medicamente fara reteta pentru tuse si raceala

Specialistii te sfatuiesc sa nu le dai copiilor mici medicamente pentru tuse si raceala. Studiile au aratat ca acestea nu ii ajuta deloc pe copiii din aceasta grupa de varsta (12-24 de luni).

In plus, ele pot fi daunatoare cand micutul primeste mai mult decat doza recomandata. Pe langa obisnuitele efecte secundare, precum ameteala sau somnolenta, copilul poate suferi reactii adverse grave: cresterea pulsului, convulsii si chiar deces.

3. Antivomitive

Nu ii da micutului tau antivomitive decat daca medicul lui i-a recomandat special acest lucru. Cele mai multe accese de varsaturi sunt scurte, iar copiii le fac fata destul de bine si fara medicamente. In plus, acest gen de pastile prezinta unele riscuri si posibile complicatii.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite