-

Bolile cardiovasculare ucid de trei ori mai mulți români decât cancerul

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu.

“Dacă în Europa bolile cardiovasculare ucid cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei. (…) Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 – 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populaţiei decesele, bolile cardiovasculare ucid tot mai multe persoane.Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a afirmat medicul.

El a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce înseamnă 45% din populaţia adultă.

“Din păcate, controlul tensiunii arteriale reprezintă în continuare un eşec. La pacienţii nediabetici valorile tensiunii arteriale controlate sunt de doar 38%, iar la pacienţii diabetici mai redus – 33%, ceea ce înseamnă că, deşi avem medicamente disponibile, deşi pacienţii iau aceste medicamente, nu le iau cum trebuie şi la dozele care trebuie şi ca atare pacienţii cu hipertensiune arterială sunt controlaţi unul din trei. Lucrurile sunt şi mai grave dacă ne uităm la factorii de risc asociaţi cu hipertensiunea arterială.

Doar 37% dintre hipertensivi au valorile dislipidemiei controlate. Nu controlăm hipertensiunea arterială, dar nu controlăm nici comorbidităţile, nici factorii de risc asociaţi.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Articole înrudite