-

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă prăznuiește la data de 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Numit om ingeresc sau inger in trup, datorita puterii sale de nevointa si de asceza in pustie, cel ce L-a botezat pe Iisus Hristos in raul Iordan ofera tuturor crestinilor o pilda de smerenie absoluta si un model de comportament uman.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem (langa Ierusalim), in familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, verisoara Mariei, Maica Domnului, era descendenta a semintiei lui Aaron.

Nasterea proorocului Ioan a avut loc cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus Hristos si i-a fost vestita lui Zaharia de catre Arhanghelul Gavriil, in timp ce acesta slujea in templu.

Pentru ca nu a dat crezare spuselor ingerului (Zaharia si Elisabeta ajunsesera deja la o varsta inaintata si nu aveau copii), Zaharia a ramas mut pana ce fiul sau a primit numele Ioan, care se talmaceste ca Dumnezeu s-a milostivit (din numele iudaic Iohanan, prescurtare pentru Iehohanan).

Citeste mai departe

Foto: ziarullumina.ro

Articole înrudite

 • Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

  Biserica Ortodoxă prăznuiește, anual, la data de 14 octombrie, pe Cuvioasa Maică Parascheva. La sat se întâmpla ca Sfânta Parascheva să fie asimilată cu Sfânta Vineri, paraschevi însemnând, în limba greacă, vineri (ziua în care s-a născut Cuvioasa Parascheva).

 • Grigore, cel care veghează

  Prenumele Grigore reproduce numele grecesc Gregorios, care s-ar traduce ca cel cu mintea treaza, cel care vegheaza.

 • Sofia, frumusețea înțelepciunii

  Sofia este un prenume des intalnit astazi la aproape toate popoarele europene, dar a inceput sa fie folosit destul de des inca din primele veacuri crestine.

 • Înălțarea Sfintei Cruci

  Inaltarea Sfintei Cruci reprezinta cea mai veche si, totodata, cea mai importanta sarbatoare din calendarul ortodox consacrata cinstirii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

 • Teodora și Teodor, darurile lui Dumnezeu

  Prenumele Teodora si corespondentele lui masculine, Teodor si Tudor, sunt derivate de la Theodoros / Theodora, nume frecvent la vechii greci, intrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme.