-

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În Biserica Ortodoxă, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi, deoarece amândoi s-au săvârșit la data de 29 iunie, la Roma, fiind uciși din ordinul împăratului Nero.

Despre Sfantul Apostol Petru se spune ca a fost rastignit cu capul in jos, in jurul anului 64, in timp ce Sfantul Apostol Pavel a fost decapitat, in anul 67, moastele celor doi Sfinti Apostoli fiind asezate apoi impreuna.

Sfantul Apostol Petru

Sfantul Apostol Petru s-a nascut in localitatea Bethsaida, din apropierea Lacului Tiberiadei (la est de raul Iordan).

Sfantul Ioan Evanghelistul este cel care ne ofera informatii referitoare la chemarea la apostolat a lui Petru: pe cand se aflau in satul Betania (la est de Ierusalim, pe versantul de sud-est al Muntelui Maslinilor), Andrei - fratele lui Petru -, l-a prezentat Mantuitorului. Insa intrarea definitiva a lui Petru in randul ucenicilor Mantuitorului s-ar fi petrecut in Tinutul Galileii (din nordul Israelului), cu ocazia pescuirii minunate descrise in Evanghelii. (Asemenea fratelui sau, Andrei, Petru era pescar.)

Citeste mai departe

Foto: lyberti.com

Articole înrudite

 • Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

  Biserica Ortodoxă prăznuiește, anual, la data de 14 octombrie, pe Cuvioasa Maică Parascheva. La sat se întâmpla ca Sfânta Parascheva să fie asimilată cu Sfânta Vineri, paraschevi însemnând, în limba greacă, vineri (ziua în care s-a născut Cuvioasa Parascheva).

 • Grigore, cel care veghează

  Prenumele Grigore reproduce numele grecesc Gregorios, care s-ar traduce ca cel cu mintea treaza, cel care vegheaza.

 • Sofia, frumusețea înțelepciunii

  Sofia este un prenume des intalnit astazi la aproape toate popoarele europene, dar a inceput sa fie folosit destul de des inca din primele veacuri crestine.

 • Înălțarea Sfintei Cruci

  Inaltarea Sfintei Cruci reprezinta cea mai veche si, totodata, cea mai importanta sarbatoare din calendarul ortodox consacrata cinstirii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

 • Teodora și Teodor, darurile lui Dumnezeu

  Prenumele Teodora si corespondentele lui masculine, Teodor si Tudor, sunt derivate de la Theodoros / Theodora, nume frecvent la vechii greci, intrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme.