-

Sarcina după 35 de ani – care sunt riscurile?

Ratele de fertilitate încep să scadă treptat la vârsta de 30 de ani, și mai mult peste 35 de ani. Chiar și în cazul tratamentelor de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro, femeile au mai multe dificultăți în a rămâne gravide pe măsură ce îmbătrânesc.

Vârsta medie pe care o au femeile la primul lor copil este în prezent de aproximativ 28 de ani, de la 26,4 în 2015 și de 26,3 în 2014.

Studiile arată că femeile tind să aibă un copil după vârsta de 30 ani, sau mai mult, din mai multe motive.

Aceste motive includ atingerea nivelurilor de educație superioară, își stabilesc cariera, metode îmbunătățite de contracepție, schimburi sociale și culturale care au lăsat femeile să nu se simtă pregătite să aibă copii, lipsa timpului pentru îngrijirea copiilor, politicile inflexibile la locul de muncă, șomajul.

Riscurile asociate cu vârsta peste 35 de ani și graviditatea tind să fie exagerate.

Dacă sunteți în această grupă de vârstă și sunteți sănătoasa, vă puteți aștepta, în general, să aveți o sarcină de succes, așa că nu încercați să vă faceți griji.

În primul rând, infertilitatea este probabil cel mai mare obstacol pe care îl veți confrunta.

Pentru aproximativ 82% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, este nevoie de un an sau mai puțin pentru a concepe; pentru 8% este nevoie de unul până la doi ani pentru a concepe, iar 10% după doi ani. Deci, poate trebuie să aveți răbdare.

Fertilitatea la femei începe să scadă la vârsta de 32 de ani. La vârsta de 35 de ani, aveți o șansă de 52% să rămâneți gravidă fără ajutor (tratamente).

Până la vârsta de 40 de ani, aceasta scade la 36%, iar până la vârsta de 45 de ani fertilitatea scade la 5%. (PM)

În ultimii ani, tot mai multe femei și-au amânat sarcina până după vârsta de 30, adesea chiar 35 de ani.

În Statele Unite, de exemplu, anul trecut a fost primul din istorie în care numărul nașterilor în intervalul de vârstă 30 -34 de ani l-a depășit pe cel din intervalul 26 -29 de ani.

Acest lucru se întâmplă, în toată lumea, mai ales datorită faptului că femeile petrec mai mulți ani la școală, că se concentrează asupra carierelor, că există mai multe metode de contracepție, dar și din cauza faptului că nesiguranța locurilor de muncă sau a beneficiilor sociale împiedică tot mai multe femei să ia decizia unei sarcini.

Vârsta de 35 de ani este privită de medicii ginecologi ca o bornă de la care anumite riscuri în sarcină ar trebui luate în calcul. Iată despre ce este vorba.

Fertilitate redusă

Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea. Pe măsură ce înaintează în vârstă, șansele să rămână însărcinate încep să scadă pentru că și numărul ovulelor începe să scadă.

De asemenea începe să scadă și calitatea ovulelor.

Având în vedere faptul că și în cazul partenerilor, odată cu vârsta, scade calitatea spermei, volumul ei și motilitatea spermatozoizilor, este lesne de înțeles de ce devine mai greu să apară o sarcină după vârsta de 35 de ani.

Riscuri genetice

Femeile mai în vârstă prezintă un risc mai mare de a naște copi cu malformații genetice sau afecțiuni de tipul sindromului Down.

Statistica arată că la vârsta de 25 de ani, șansele de a naște un copil cu sindrom Down sunt de 1 la 1064, ele cresc la 30 de ani la 1 la 686, iar la 35 de ani la 1 din 240.

La vârsta de 40 de ani, șansele unui embrion cu sindrom Down ajung la 1 din 53, în timp ce la 45 de ani rata este de 1 la 19.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite