-

Satul centenarilor – locul în care 10% dintre locuitori au peste suta de ani

Te-ai întrebat vreodată unde se găsește, în Europa, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult? Ei bine, trebuie să știi că nu este vorba de vreun oraș mare și cunoscut, ci de un sătuc din sud-vestul Italiei.

Localitatea se numește Acciaroli, iar peste 10% din locuitori au peste 100 de ani. Mai mult, 20% dintre cei cu vârsta peste 100 de ani trăiesc până la 110 ani.

Ce spun oamenii de știință despre satul centenarilor

Intrigați de fenomen, oamenii de știință au demarat un studiu pentru a afla motivul pentru care frumosul sat Acciaroli a fost desemnat „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”.

Când doctorul Alan Maisel, de la Universitatea din California, s-a decis pentru prima dată să studieze zona, interesul său a fost generat de faptul că oamenii nu păreau a duce un stil de viață sănătos.

„Am observat oamenii de aici. Unii fumează, alții sunt destul de grași, iar faptul că trăiau atât de mult nu părea să poată fi explicat doar prin dieta lor mediteraneană”, a afirmat Maisel.

Ceea ce este uimitor în Acciaroli este că localnicii duc o viață fericită și nu sunt prea preocupați de sănătatea lor. Fumează mult și consumă pește gras și prăjit, beau cafea toată ziua, iar seara, vin.

Nu își petrec timpul făcând exerciții fizice. Nu aleargă și nu practică yoga. Și totuși, ei nu suferă de bolile cronice la care sunt expuși cei mai mulți vârstnici occidentali, precum bolile cardiace, obezitatea și boala Alzheimer.

De asemenea, doctorul Maisel și echipa sa au fost surprinși de faptul că nu au întâlnit pe nimeni cu vârsta de peste 80 de ani care să aibă cataractă, afecțiune specifică oamenilor în vârstă.

De ce a fost supranumit Acciaroli „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”?

Studiul, care s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni, a fost întreprins de către Universitatea Sapienza și Universitatea de Medicină San Diego.

Analiza a relevat faptul că locuitorii din Acciaroli au o circulație sanguină uimitor de bună pentru vârsta lor. După ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la peste 80 de vârstnici, cercetătorii și-au dat seama că fiecare dintre aceștia avea un nivel incredibil de scăzut de „adrenomedulină”, un hormon responsabil cu dilatarea și contractarea vaselor sanguine.

Când oamenii îmbătrânesc, sângele lor produce mai multă adrenomedulină, ceea ce cauzează contractarea vaselor sanguine. Aceasta duce la apariția unor probleme circulatorii și la o gamă întreagă de probleme grave de sănătate.

Totuși, nivelurile de adrenomedulină ale acestor pensionari sunt egale cu nivelurile oamenilor sănătoși aflați în al treilea sau al patrulea deceniu de viață. Potrivit rezultatelor publicate, oamenii de știință au găsit adrenomedulină „într-o cantitate foarte redusă la subiecții studiați, ceea ce este un factor de protecție care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculației.”

Aceste rezultate nasc următoarea întrebare: ce anume cauzează acest fenomen uimitor și cum l-am putea „implementa” în alte locuri din lume?

Află aici ce au în comun cei mai longevivi oameni